Stefan Löfven och Joe Biden inleder klimatsamarbete

Publicerad 2021-04-23

Joe Biden ansluter sig till Stefan Löfvens plan för att minska klimatutsläppen från industrin.

Samarbetet ses som en viktig del i att bromsa den globala uppvärmningen.

– President Biden har länge varit engagerad i klimatfrågan. När han tillträdde som president svarade han ja på förfrågan från mig, säger Stefan Löfven.

Följ ämnen

Utsläppen från den tunga industri och transportsektorn står för omkring 30 procent av de globala utsläppen. Sedan 2019 samarbetar flera länder i ett gemensamt projekt för att minska dessa. Initiativet togs av statsminister Stefan Löfven och Indiens premiärminister Narendra Modi.

Nu kommer även USA att ansluta sig till samarbetet.

– Det är en gigantisk möjlighet, dels för klimatfrågan, men också för framtidens jobb och välfärd, säger Stefan Löfven.

På Trumps tid fanns klimatförnekelse

Länderna som är med måste vara redo att höja klimatambitionerna och verka för ett nollutsläpp av växthusgaser senast 2050. De tar fram färdplaner som redovisas öppet så att arbetet kan granskas.

– Jag är övertygad om att vi har kommit till en punkt där färre och färre upplever det här som ett hot eller en fara. För fler och fler är det uppenbart att det här ligger i framtiden. Morgondagens generation kommer inte acceptera produkter som kommer från det fossila, säger Löfven.

I går lovade USA:s president Joe Biden att minska utsläppen med minst 50 procent till 2030. Stefan Löfven säger att samarbetet inte hade varit möjligt om Donald Trump hade suttit kvar vid makten.

– Då fanns en klimatförnekelse. Ser man inte problemet så behöver man inte göra något åt det heller, säger Löfven.

Inget spel för gallerierna

Delar av miljörörelsen anser att vi måste göra betydligt mer nu eftersom utsläppen fortsätter att öka. Vad säger du till dem som anser att det här bara är ett spel för gallerierna?

– Nej men det är ju det här som är på riktigt. I norra Sverige har vi Hybrit, LKAB:s gigantiska satsning på att bli fossilfri. Vi pratar 40 miljarder i investeringar varje år i tio år. Det har aldrig gjorts en större industriinvestering i Sverige. Vi har också batterifabriken Northvolt. Vi kommer behöva göra mer, men om världens industrisektor säger att vi ska komma bort från utsläppen, då kommer det att ge resultat, säger Löfven.

Samarbetet heter Leadership Group for Industry Transition (Lead-it) och har utvecklats i samarbete med World Economic Forum. Medlemsländer är Argentina, Australien, Danmark, Finland, Frankrike, Indien, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Sydkorea, Sverige, Storbritannien, Tyskland, USA, Österrike. Även företag är med i samarbetet, i Sverige bland andra SSAB, LKAB, Vattenfall och Volvo.

Interiör från Oxelösunds järnverk som är en del av stålkoncernen SSAB. Det nya samarbetet ska handla om att minska utsläppen just från den tunga industrin.

LÄS VIDARE