Inte helt fritt fram för danskar – trots lättade inreseregler

Publicerad 2021-04-01

Öresundsbron fotograferad från utsiktsplatsen på taket på Emporia i Hyllie en gråmulen dag i mars.

Inresereglerna må ha lättats för danska medborgare från onsdagen, men det betyder inte att det är fritt fram för nöjesresor.

För fortfarande gäller samma för alla som varit utomlands – karantän i sju dagar vid ankomst.

– Det är alltså inte okej att komma hit och nöjesshoppa eller träffa vänner över dagen, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Utländska medborgare som reser in i Sverige måste uppvisa ett negativt covid-test som är minst 48 timmar gammalt.

Dock ska alla, även svenska medborgare, som tar sig in i landet hålla sig undan nya nära kontakter i sju dagar från ankomst, med undantag för arbetspendlare.

– Det är alltså inte okej att komma hit och hälsa på nya nära kontakter förrän man suttit en vecka i karantän, säger Eva Melander i ett skriftligt svar till Aftonbladet.

Det är inte heller okej att komma till Skåne och nöjesshoppa eller träffa vänner över dagen, belyser hon.

Eva Melander, smittskyddsläkare, efter en presskonferens om coronaläget.

Man ska dessutom, utöver det färska negativa covidtestet, testa sig vid ankomst samt på femte dagen från ankomst. Får man symtom ska man testa sig så snart som möjligt.

Pendlare undantas från karantänregeln, och har förlängd tid för covidtestet. För dem gäller det att kunna uppvisa ett upp till max sju dagar negativt covidtest. Pendlare ska alltså testa sig minst en gång i veckan, men behöver inte sitta i karantän, uppger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Dock ska man följa smittskyddsråden som vanligt.

Följ ämnen i artikeln