Föräldrarna varnade för HVB-hemmet i Hagfors

TT

Publicerad 2021-06-23

Föräldrarna till pojken som hittades död i en å i Hagfors ville inte att han skulle placeras i HVB-hemmet, som han sedan gav sig ifrån den ödesdigra dagen.

Femåringens föräldrar ville inte att han skulle placeras på HVB-hemmet i Hagfors. De hade läst kritik mot hemmet, och visste också att pojken gärna gav sig av på egen hand, rapporterar SVT Nyheter.

Men pojkens hemkommun stod på sig. Nu är femåringen död.

En morgon i förra veckan upptäckte personalen på HVB-hemmet att den femårige pojken var borta. Några timmar senare hittades han död, i vattnet vid strandkanten i en å nära HVB-hemmet.

Händelsen utreds av polis och åklagare som vållande till annans död.

Några dagar efter dödsfallet bestämde Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att hemmet skulle stängas. Beslutet grundades på att omständigheterna runt dödsfallet var oklara och måste utredas.

Hemmet har även tidigare fått kritik av Ivo. Därför ville femåringens föräldrar inte att han skulle placeras där. Pojken hade både autism och ADHD, och han hade försvunnit flera gånger tidigare.

”Han skulle bara kunna öppna dörren och gå ut genom branddörren, förstår de det?” sade pojkens pappa i ett samtal med hemkommunens socialtjänst som SVT Nyheter tagit del av.

”Jag är övertygad om att de förstår vidden av det”, svarade kommunens tjänsteman.

HVB-hemmet drivs av Humana, som även själva gör en utredning om dödsfallet.

Enligt uppgift till polisen sågs pojken gå ut genom en verandadörr på morgonen innan han anmäldes som saknad. Han hade bara bott på hemmet i några veckor, och kan tänkas ha gått vilse i området.