Dödade kvinnor

Josefine sköts till döds – pojkvännen döms till fängelse

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Josefine sköts till döds en januarikväll. Skottet gick genom hennes mobil och ut genom hennes nacke.

En olycka, menade hennes pojkvän.

I dag dömdes han till åtta års fängelse för grovt vållande till annans död.

Det var den 16 januari i år som den 24-årige mannen ringde 112.

– Jag råkade skjuta min tjej. Snälla kan ni komma nu, snälla. Jag sköt henne i huvudet, skriker han.

I köket i lägenheten i Gustavsberg utanför Stockholm låg Josefine blödande. Hon flögs med helikopter till Karolinska sjukhuset från lägenheten i Gustavsberg. Men hennes hjärta hade stått stilla för länge. Den 20 januari fanns det inget mer som kunde göras och maskinerna stängdes av.

Josefine blev 21 år gammal.

Förra veckan hölls rättegången mot Josefines 24-årige pojkvän som menar att ja, han sköt Josefine, men det var en olycka. Han mindes inte att vapnet, en Luger 9 mm, var laddat.

Enligt honom ville Josefine filma honom när han höll i vapnet. När han tryckte av och Josefine segnade ner på golvet säger han sig ha fått en chock.

– Jag kan sitta hur länge som helst och be om ursäkt men jag kommer aldrig förlåta mig själv. Den här skulden kommer jag få leva med i resten av mitt liv, sa han i rätten.

Polisen utredde skjutningen av Josefine som ett mord men när fallet kommit så långt som till åtal bedömde åklagaren att bevisningen endast räckte till vållande av annans död. Några bevis på att mannen skulle haft uppsåt att döda Josefine fanns inte.

Men Josefines familj och vänner tycker att det finns många frågetecken i mannens historia.

Bland annat har den film som pojkvännen sagt att Josefine ville spela in av honom med vapnet den kvällen inte hittats. Telefonen var så förstörd att det är oklart om Nationellt forensiskt centrum kommer att kunna återställa den.

Paret hade även bråkat dagarna innan om en resa 24-åringen skulle göra utan Josefine.

Och så är det det där med att han menar att han hade glömt att han dagen innan hade laddat vapnet.

– Jag utesluter inte att det inte var en olycka men jag tycker att rätten borde fått ta ställning till det. Det är för mycket som inte stämmer, säger Josefines mamma Susanne.

När domen föll i dag fick den 24-årige mannen åtta års fängelse för grovt vållande till annans död.

Pistolen som användes var en Luger 9 mm.
24-åringen döms även för grovt narkotikabrott och för grovt vapenbrott. I parets gemensamma lägenhet hittades stora mängder droger som han menar att han förvarade åt andra.

Han döms även för grovt narkotikabrott och för grovt vapenbrott. I parets gemensamma lägenhet hittades stora mängder droger som 24-åringen menar att han förvarade åt andra.

– Inget får min flicka tillbaka och jag önskar att gärningsmannen nu tar chansen att ändra sitt liv. Ett liv som kriminell innebär bara ångest, paranoia, sömnlösa nätter och förstörda liv och familjer. Det är en nationell kris att droger och vapen får flöda och att våra ungdomar dör eller dödas, säger Susanne.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Josefine sköts i huvudet med ett skott – genom sin mobil

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Gustavsberg

Våldsbrott

Stockholm

Mord