”Pandemijulen tvingar oss alla att leva i nuet”

Psykologen: Nu har vi chansen att fira på ett annorlunda sätt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Pandemin gör att vi får tänka om – på många sätt.

– Vi tvingas att leva i nuet och det kan göra oss lugnare, säger psykologen Jenny Klefbom.

Och årets jul blir helt klart mindre stressig.

Sedan i våras har vi levt i ovisshet om hur framtiden kommer att se ut. När det blev dags att planera sommarsemestern blev det deppigt – inga utlandsresor, inga stora släktträffar, inga shoppinghelger eller sommarfester. Det vi var vana vid att göra och planera försvann.

Vara nöjda hemma

I stället fick vi hänga på våra sommarställen med familjen, resa inom Sverige och vara nöjda med närturism hemmavid. Vi lekte med barnen, påtade i trädgården och hängde på den lokala stranden. Det blev ganska bra – för de flesta.

I år blir det ingen stressig rundresa till släkt och vänner. Passa på att umgås med familjen i stället.
Foto: Getty/Genrebild
I år blir det ingen stressig rundresa till släkt och vänner. Passa på att umgås med familjen i stället.

– Kanske var sommaren som gick den skönaste sommaren på länge. Vi slapp hetsen med att åka utomlands och göra av med massor av pengar. Istället blev det en avkopplande semester med massor av tid, säger Jenny Klefbom, psykolog och författare.

Foto: Klefbom Psykologkompetens
Jenny Klefbom

Hon menar att vi alla behöver ställa om och börja tänka på ett helt annat sätt.

– I dag är allt osäkert in i det sista – och saker ändras hela tiden. Men vi mår inte bra av att slåss mot väderkvarnar. Att sitta och gräma sig över allt man inte får göra är ganska onödigt och ingen blir gladare för det. Nu har vi chansen att fira på ett annorlunda sätt.

Gör det bästa av det

Därför menar Jenny Klefbom att det är viktigt att försöka fokusera på det positiva. Självklart är det svårt att kanske inte kunna träffa sina gamla föräldrar eller samla hela tjocka släkten, men man får göra det bästa av situationen.

– Pandemin tvingar oss att leva i nuet. Det är som en övning i mindfullness där huvudbudskapet är att se det positiva i stunden. Kanske blir det här den minst stressiga julen på länge.

Men människan är ett vanedjur. Vi gillar rutiner och fasta hålltider. Högtider är viktiga hållpunkter som vi styr livet efter, precis som semestrar och årstider. Det skaver när rutiner ändras och det är helt naturligt att många inte tycker om att till exempel behöva jobba hemifrån. Det tar tid att anpassa sig till det nya.

– Men julen försvinner ju inte bara för att vi har en pågående pandemi. Vi behöver bara förlika oss med att julen inte blir på samma sätt som vanligt, säger Jenny Klefbom.

Detta kan innebära att julstressen minskar. När släkten inte samlas, behövs inte lika mycket mat och städhets. Jakten på julklappar får göras via nätet och inte i överfulla köpcentrum, att jobba hemifrån sparar restid och ger mer tid för mys med familjen eller de närmaste.

”En stor sorg”

– Det finns förstås en stor sorg i att kanske inte kunna träffa sina gamla föräldrar, men då får man lösa det så gott det går. Det går att träffas via Skype och äta julmiddag tillsammans – fast på olika platser. Det är konstigt och lite tråkigt, men det går.

Restriktionerna om att helst umgås bara med familjen ger också en unik chans att ta det lugnt och göra saker tillsammans. Jenny Klefbom, som till vardags jobbar mycket inom skolan, ser att tidsstressen minskat under hösten.

– Jag märker att föräldrar får mer tid med sina barn. De kommer och hämtar tidigt från skola och fritids och det är ingen stress till olika aktiviteter. Årets jul blir perfekt för att göra saker tillsammans med familjen: spela spel, kolla på långfilmer och lägga jättepussel på matbordet.

Ingen vet hur länge pandemin eller restriktionerna kommer att finnas kvar.

Men Jenny Klefbom poängterar att vi ändå ska försöka se detta som en övergående period i livet.

– Hur vi upplever saker handlar om hur vi ser på det. Nu måste vi försöka njuta av det vi kommer att sakna nästa år. En sak är ju helt säker: det kommer inte vara pandemi för evigt, säger hon.

 

Grattis! Det här slipper du i år

Den extrema julplaneringen

Förr: Vi älskar traditioner och julen är den viktigaste av dem alla. Helst ska allting vara likadant från år till år – så att alla blir nöjda och glada. Även det vi inte gillar åker med på köpet, bara för att ”det alltid har varit så”.

Nu: Vi kan inte planera i förväg, inte veta vilka som kan komma, hur vi ska köpa maten eller om alla är friska. Så det får bli som det blir – och ingen kan bli sur

Behövs det ens en gran?

Hänga med tjocka släkten

Förr: Många samlar släkt och familj just över jul och det kan vara jättemysigt, eller superjobbigt. Släktingarna reser från när och fjärran och samlas hemma hos en person eller familj.

Nu: Alla får stanna hemma och fira med sitt hushåll. Kanske kan man umgås över Skype en stund, men rent fysiskt blir julen ett år med bara de allra närmaste.

Foto: Getty
Ibland är släkten värst.

Städat och fint i varje hörn

Förr: De flesta av oss tar ett extra tag med städningen inför jul. Det dammas och fejas för att bli fint och rent till jul – och kanske för att visa upp ett välstädat hem för släkten?

Nu: När bara familjen ska fira ihop, blir städningen en vardagsgrej som kanske inte blir så viktig. Torka ur skåp och lådor kan man ju lika gärna göra i januari.

Låt städgrejerna samla damm.

Julbord med mycket för alla

Förr: När julen kommer ska det vara fullt i kylskåp och skafferi. Massor av mat ska lagas, kakor bakas och godis göras. Ett julbord hemma ska bestå av mycket mat – och när släkten bidrar blir det fest.

Nu: Om barnen ändå bara äter köttbullar och prinskorv, finns ingen anledning att lägga ner massor av pengar på julmat. Nu kan familjen välja ut det som de verkligen vill ha – inte det som kanske någon annan önskar.

Foto: TT
Vafalls! Var är grisfötterna?

Speedat klapprace på stan

Förr: Att gå och handla julklappar är en aktivitet som engagerar alla. Julhandeln är mysig och speciell med alla dekorationer, julskyltning och glöggstånd. Panikinköpen görs på julafton – innan det är dags för Kalle Anka.

Nu: Att ge sig ut i en eventuell julträngsel är dumt – och inget som myndigheterna rekommenderar. Så vi kan i lugn och ro surfa på nätet och beställa hem det som passar. Färre klappar när spontanköpen minskar.

Foto: TT
I år får du inte trängas!

Jullov med massor av måsten

Förr: När julafton är avklarad ska man hälsa på hos syskon, föräldrar, släkt och vänner. Och så mellandagsrean förstås. Jobba dagarna före nyår och leka med de jullovslediga barnen. Många aktiviteter – och lite tid.

Nu: Glöm julmingel och middagar med släkt och vänner. Nu finns tid att hänga med familjen, vara utomhus och laga mat tillsammans.

 

PODD Så ska du tänka kring hälsoångesten

Aftonbladet Daily, med psykologen Susanna Österman.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE