Putin och Biden har hälsat – uppstår personkemi?

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2021-06-16

Febrig förväntan råder kring Villa de la Grange i Genève, där Rysslands president Vlaidmir Putin nu hälsat på sin amerikanska kollega Joe Biden.

Frågan är om de kan enas om någon av de svåra frågor de ska dryfta.

Garden är uppe, dagordningen satt och palatset där toppmötet ska hållas har polerats. Och president Biden har tonat ner sin retorik.

– Han är smart. Han är tuff. Jag ser honom som en värdig motståndare, sade han om Putin efter veckans Natotoppmöte.

Det är något av en helomvändning från i våras, då Biden svarade ja på frågan om han ansåg att ryske Vladimir Putin är en mördare. I Genève tänker den amerikanske ledaren göra klart för Putin att det finns områden där de två kan samarbeta – om ryssen väljer det.

– Och om han väljer att inte samarbeta och agerar som tidigare, när det gäller cybersäkerhet och vissa andra aktiviteter, då kommer vi att svara på det, underströk Biden.

Vlaidmir Putin och Joe Biden hälsar på varandra i Genève.

Helikoptrar och soldater

Putin å sin sida beskrev nyligen relationen till USA som ”på botten”. Men han har även berömt sin amerikanska kollega för ”professionalism” när Biden tidigare i år förlängde nedrustningsavtalet Nya Start.

Nu återstår det att se om de två kan få personkemin att stämma. Över ett hett Genève hovrar helikoptrar, amerikanska och ryska flaggor pryder bron Pont du Mont-Blanc och på Genèvesjön patrullerar polis- och militärbåtar. Omkring tusen schweiziska soldater har kallats in och till Genèvebornas stora förtret är många kvarter avstängda runt Parc de la Grange, 1700-talspalatset där de två ska mötas, ligger.

Villa de la Grange, där det amerikansk-ryska toppmötet äger rum, ligger i en park nära Genèvesjöns strand.

Putin anlände först, och Biden kom fram en stund senare, strax före utsatt tid för mötet, klockan 13.30. Samtalen väntas pågå i upp till fem timmar, enligt Vita huset.

På dagordningen står diskussioner om kärnvapenstabilitet, cybersäkerhet, klimatförändringar och ett möjligt fångutbyte, enligt uppgifter från Putins utrikespolitiske rådgivare Juri Usjakov till nyhetsbyrån Reuters. Både Putin och Biden har planerat separata presskonferenser efteråt.

Lämna ut cyberbrottslingar?

Såväl Kreml som Vita huset har spelat ner förväntningarna inför mötet och varnat för att det är sannolikt att ingen överenskommelse alls nås. I helgen sade dock Putin till ryska medier att han är öppen för att lämna ut cyberbrottslingar till USA – om ett bilateralt avtal nås och amerikanerna förbinder sig att göra detsamma.

Biden och Putin.

Men parallellt sade han till amerikanska NBC att det inte finns några bevis för de ryska cyberattackerna.

– Vi har anklagats för allt möjligt. Var är bevisen? Det börjar bli farsartat, sade Putin.

Biden har länge irriterats över digitala angrepp mot USA:s valrörelser som underrättelsetjänster har spårat till Ryssland. I våras införde Vita huset ytterligare sanktioner mot Moskva med anledning av dessa.

Ukraina och Navalnyj

Andra heta ämnen som Biden har lovat ta upp är Rysslands agerande i Ukraina och tillståndet för den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.

Kreml är sannolikt intresserat av att få bort vissa sanktioner. Och de senaste dagarna har ett potentiellt fångutbyte mellan länderna seglat upp som en viktig fråga.

Biden anlände till Schweiz i tisdags och mötte då president Guy Parmelin. Putin landade först på onsdagsförmiddagen. Toppmötet är den sista anhalten på Bidens intensiva Europaresa, den första internationella tripp han har gjort sedan han flyttade in i Vita huset.