Stora protester och många gripna i ryska protester

Publicerad 2021-01-31

Tiotusentals demonstranter marscherar över hela Ryssland i protest mot Putin.

Ryska myndigheter har mobiliserat stora styrkor.

Över 4 000 personer ska redan ha gripits i protesterna som polisen varnat är olagliga.

Aleksej Navalnyj vårdades i månader i Tyskland för sina skador efter mordförsöket. Den ryske oppositionspolitikern blev akut sjuk under en flygning och det visade sig senare att han förgiftats.

Med det ryska kemiska vapnet novitjok.

Den 17 januari återvände Navalnyj till Ryssland – och greps direkt på flygplatsen. Vilket har lett till en våg av protester över hela Ryssland med kravet om hans frisläppande. Och massgripanden.

Förra helgen greps minst 4 000 demonstranter.

Stor polisnärvaro i Moskva.

På flera håll i Ryssland samlades under söndagen tiotusentals människor för att på nytt demonstrerar. Och redan under morgontimmarna, svensk tid, syns på live-bilder från protesterna hur kravallutrustad polis griper demonstranter.

I Jakutsk, där temperaturen är minus 42 grader, tog sig många ut för att protestera.

– Det är första gången jag deltar. Jag är bara så trött på den totala laglösheten hos de som styr, säger Ivan, en av demonstranterna, till Reuters.

Ryska myndigheter har inför dagens planerade demonstration sagt att de klassar alla protester som olagliga.

Vid 11-tiden rapporterar ryska OVD-info att över 2 700 demonstranter gripits över hela landet. En av dem rapporteras vara oppositionspolitikerns hustru Julia Navalnaja, enligt Reuters. Enligt onlinetidningen Meduza, släpptes hon senare under kvällen.

På sin Instagram har hon under dagen lagt upp bild när hon deltar i demonstrationerna: ”Om vi fortsätter vara tysta kan de komma och hämta vem som helst av oss i morgon”. Hon greps även tidigare i veckan när myndigheterna slog till mot personer i Navalnyjs närhet.

Efter den senaste massdemonstrationen har många av de gripna också anklagats för brott.

I syfte att avskräcka andra från att visa sitt missnöje på gatorna:

– Vanliga människor ska helt enkelt bli rädda för att protestera, säger Maria Georgieva, journalist på plats i Moskva, till Aftonbladet.

USA:s ambassad i Ryssland har uppmanat ryska myndigheter att ”respektera mänskliga rättigheter” efter rapporterna om gripanden av journalisters om rapporterar om demonstrationerna.

Redan inför protesterna hade ryska myndigheter lett om trafik från stadskärnor och stängt butiker, restauranger och tunnelbanestationer i Moskva.

En del i protesterna är den två timmar långa dokumentär Navalnyj och hans organisation släppte kort efter gripandet. Filmen sägs avslöja hur president Vladimir Putin bekostar sitt och sina närmastes lyxliv ur statens plånbok.

Ursprungstanken med filmen var att ”bjuda in” alla ryssar till Putins privata palats vid Svarta havet, som Navalnyj uppger att de alla varit med och betalat för. Filmen har visat över 100 miljoner gånger på några veckor.

Putin nekar till alla anklagelser och den senaste vändningen är att Putins judokamrat, miljardären Arkadij Rotenberg, säger att det enorma palatset är hans.

– Nu är det inte längre någon hemlighet, jag är förmånstagaren, säger han i videoklipp som publicerades i går.

Utan att visa några bevis för att så är fallet.

En annan del i protesterna är det senaste årets lagändringar som genomförts i Ryssland, till exempel beslutet att nollställa Vladimir Putins mandatperioder så att han kan bli återvald 2024.

En annan förändring är att fler ska kunna klassas som ”utländska agenter”. Enligt många ett sätt att ytterligare sätta press på aktivister och oppositionella.

PODD Navalnyj och protesterna mot Putin

Aftonbladet Daily med Maria Georgieva, journalist och Ryssland-korrespondent.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen