Skolan panikstängde efter corona: Kan ha smittat fler

Uppdaterad 2020-10-19 | Publicerad 2020-10-11

En elev på ett gymnasium i Sundsvall har bekräftats sjuk i covid-19.

Nu har skolan beslutat att skicka hem de 260 eleverna och hålla stängt i minst en vecka.

– Det är en extrem åtgärd, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i regionen.

I början av veckan bekräftades det att en elev på NTI-gymnasiet i Sundsvall hade insjuknat i covid-19.

– Det var onsdags fick vi bekräftat att eleven var sjuk i covid-19, säger rektorn Jon Ellrose.

Samma dag stängde skolan och alla 260 elever fick gå hem och i stället ha distansundervisning åtminstone till tisdag nästa vecka.

– Det blev så olyckligt att eleven kan ha varit smittsam och smittat andra. På tisdag går inkubationstiden ut och då kan vi se om vi har fler smittade och utifrån det får vi ta ställning till om vi kan öppna igen, säger Jon Ellrose, som fattade beslutet i samråd med regionens smittskyddsläkare.

Att hela skolan stängdes ner efter ett bekräftat fall var en nödvändig åtgärd, enligt rektorn, även om den smittade eleven varit hemma sedan en vecka.

– Elevernas behov av kvalitet i undervisning och skola vägs mot risken för att vi får ett större utbrott. När vi nu inte har någon allmän smittspridning här i regionen har vi chansen att stoppa in anden i flaskan igen, säger rektorn, som menar att man är bra på fjärrundervisning och att eleverna därför inte påverkas så mycket av stängningen.

Arkivbild, tom skola.

Smittskyddsläkaren: En extrem åtgärd

Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Region Västernorrland, är inte insatt i NTI-skolans beslut att stänga. Men en nedstängning är en extrem åtgärd, konstaterar hon.

– Det är extremt ovanligt.

I samband med att gymnasierna öppnat till hösten syns en ökad smittspridning bland unga i gymnasieåldern.

Men medan vissa skolor stänger ner helt efter upptäckta fall har andra valt att bara låta den berörda klassen ha distansundervisning. En del informerar om fall, andra gör det inte.

Som upplagt för förvirring och oro hos elever och föräldrar kring vad det är som gäller alltså.

– Ja, det kan jag förstå. Men man tittar på varje enskilt fall: vad det är för typ av skola, vad den smittade haft för kontakter och tajming. Tror man att man kan stoppa smittspridningen genom att stänga skolan? säger Maria Tempé.

Noll inlagda på sjukhus

NTI-skolans rektor Jon Ellrose.

Att Region Västernorrland nu har en låg smittspridning med noll covidpatienter på sjukhus kan också ha betydelse.

– Nu har vi ett rätt bra läge med ganska liten smittspridning så nu har vi chansen att kväsa den så tidigt som möjligt, säger hon.

Jon Ellrose tycker att det är bra att skolor själva kan fatta beslut vid coronautbrott.

– Våra lokaler och scheman ser ut så att man har mycket beröringspunkter och kontakt mellan elever på hela skolan, i vårt fall vore det inte verkningsfullt att bara skicka hem en klass till exempel.

Ser du en risk att det blir förvirrande för folk när skolor hanterar smitta olika?

– Nej, låser man sig vid en viss regel tar man bort möjligheterna att ta hänsyn till våra lokala förutsättningar. Hur trångt det är på en skola, hur lokalerna ser ut och hur riskerna ser ut i kollektivtrafiken när man tar sig till skolan.

– Men som skola måste man ju vara extremt tydlig med vad man gör och varför.

ANNONS