Benjamin släpades av tåget: ”Känns som en kränkning”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I tio år har Benjamin Antwi, 40, fått samma frågor när han rest med tåget mellan Köpenhamn och Malmö.

Nu sprids en film på sociala medier som visar hur polis släpar honom av tåget.

– Det känns som en kränkning, säger Benjamin Antwi.

När Benjamin Antwi, 40, ifrågasatte en passkontroll under sin pendelresa hem från Köpenhamn i fredags kväll uppstod en konflikt med polisen. Först visade Benjamin som vanligt sitt körkort för passkontrollanten, sedan dök polisen upp.

– Det kom en polisman som sa att jag skulle ta av mina hörlurar. Då tänkte jag nej, det ska jag inte göra, jag sänkte musiken och hörde vad han sa. Men det räckte inte för honom.

Ordväxlingen mellan Benjamin och polisen fortsatte i någon minut. Polisen ville att Benjamin skulle kliva av tåget vid Hyllie, men han vägrade.

– Jag sa att jag kunde hoppa av på nästa hållplats där jag skulle av, och att han kunde göra det han ville göra där. Från början var han väldigt hårdhänt men sen kom en polis till och då kände jag att det var lika bra att gå med så jag släppte kraften.

På stationen i Hyllie förhördes Benjamin Antwi i omkring 40 minuter innan han släpptes.

Benjamin Antwi.
Foto: PRIVAT
Benjamin Antwi.

”Fått samma frågor i tio år”

Enligt Benjamin Antwi är det inte första gången han stoppas av polis under resan mellan Köpenhamn och Malmö.

– Tar jag tåget och det kommer en polis så känns som att i 80 procent av fallen kommer de att fråga: Var har du varit? Var är du på väg? Hur länge har du bott här? Vad har du i väskan? Det känns som en kränkning. I tio år har jag fått samma frågor.

Händelsen filmades av flera personer och har fått stor spridning på sociala medier de senaste dagarna. Benjamin säger att han är tacksam för att medpassagerarna dokumenterade konflikten men han är samtidigt kritisk.

– Det är jobbigt att sitta där, jag är inte en person som vill vara i centrum och helt plötsligt är man i centrum för en väldigt äcklig grej mot mänskligheten. Man ska filma händelser som händer men man behöver fråga om man får gå ut med dem i sociala medier, säger han.

Anmäld för våldsamt motstånd

Polisen har nu anmält Benjamin Antwi för våldsamt motstånd. Och Benjamin Antwi har i sin tur anmält polisen.

Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd säger att händelsen började som en vanlig passkontroll, något som görs hela tiden på de här tågen enligt henne.

– Det började så men sedan uppstod det en konflikt mellan personen och polisen. Det uppstod misstanke mot en väska och vi ville då göra en ytterligare kontroll, säger hon och menar att utredningen får visa varför misstankarna fattades mot honom från början.

Polisen genomför vanligtvis sina utökade kontroller utanför tågen för att motverka förseningar i trafiken.

– Personen ville inte följa med och spjärnade emot när vi försökte ta av honom från tåget, vi upprättade därför en anmälan om våldsamt motstånd, säger hon.

Inga ytterligare misstankar

Benjamin Antwi, fick efter kontrollen lämna platsen på fri fot och det uppstod inga ytterligare misstankar efter kontrollen.

– Det som händer nu är att ärendet ska få ha sin gång. Om han har anmält oss kommer det mest troligt hamna på särskilda utredningar, säger Ewa-Gun Westford.

Skånetrafiken svarar att de inte har något att kommentera kring händelsen utan hänvisar till polisen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE