Här försöker KD-toppen runda lagen för att få bidrag

Uppdaterad 2022-10-25 | Publicerad 2022-08-17

”Min bedömning är att vi inte har gjort något fel”

Hemliga inspelningar visar hur Kristdemokraterna försöker kringgå korruptionslagen för att få hemliga bidrag.

Det avslöjas i Kalla fakta-programmet ”Partiernas hemliga pengar”.

Dock bedömer en av de utpekade att de inte har gjort något fel.

”Likväl kommer vi att göra en genomlysning för att gå till botten med Kalla Faktas uppgifter”, skriver partisekreterare Peter Kullgren på Facebook.

Lagen om insyn i partiers finansiering trädde i kraft 2018 för att förhindra korruption inom partierna.

Enligt lagen ska varje parti därför öppet redovisa namnet på varje person som skänker mer än 24 150 kronor, detta för förhindra att dolda intressen ska påverka svenska riksdagsbeslut.

I programmet ”Partiernas hemliga pengar” har TV4:s Kalla fakta granskat hur väl partierna följer lagen, när de erbjuds pengar från en givare som vill vara anonym. Till sin hjälp har de låtit två förmögna affärsmän kontaktat samtliga riksdagspartier och erbjudit dem mellan en halv miljon och en miljon kronor till årets valrörelse.

Dolda inspelningar visar hur Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren och biträdande partisekreterare och ekonomichef Robert Lisborg, i samband med erbjudandet om en halv miljon kronor av en affärsman som vill vara anonym, medverkar till ett upplägg för att säkra hemliga bidrag och därmed kringgå lagen, enligt Kalla fakta.

”Är säkrare”

I ett telefonsamtal med affärsmannen beskriver Peter Kullgren exempelvis hur kravet på öppenhet kan kringgås, genom att sprida ut pengarna på flera olika riksdagskandidater.

”Det är lite gråzon skulle jag säga, kring enskilda kandidater, men det är ju samma sak där, att det är upp till den här gränsen. Under det ska man bara säga att man har fått gåvor, men då behöver man inte säga vem det är ifrån. Så den är ju säkrare, förklarar partisekreteraren och tillägger även:

”Ifall det är viktigt för dig är jag mån om att det inte är någonting som ska bli offentligt”.

Affärsmannen blir även lovad ett möte med Robert Lisborg på Kristdemokraternas kansli i riksdagen, som under ett lunchmöte förklarar hur lagen kan ”rundas” genom att sprida ut pengarna på flera olika kandidater.

Lisborg har även ett förslag på hur man kan dölja givarens identitet.

”I princip skulle man kunna ge 238 kronor per dag i fyra år liksom utan att det överhuvudtaget finns någon redovisning för det” säger den biträdande kanslichefen och ekonomichefen till affärsmannen i programmet.

Robert Lisborg erbjuder även affärsmannen att få tillgång till namn på kandidater som ”driver en linje” som affärsmannen önskar att se.

När Peter Kullgren konfronteras med de dolda inspelningarna säger han till TV4 att det rör sig om ”en gråzon”.

– För kandidaten som bedriver sin personvalskampanj, man ger alltså inte pengarna till partiet, utan en enskild kandidat.

”Inte gett ut några uppgifter”

Kring det möte som sattes upp mellan affärsmannen och Robert Lisborg säger Peter Kullgren följande:

– Jag har satt upp ett möte med den som är mer insatt i donationer än jag är, vår ekonomichef.

I ett skriftligt svar till Kalla fakta kommenterar Robert Lisborg mötet med affärsmannen:

”Vi har inte gett ut de efterfrågade kontakt- eller bankuppgifterna och vi har heller inte tagit emot några pengar från den här personen. Givaren har endast fått namnen på toppkandidaterna som finns på våra riksdagslistor, vilket är offentliga uppgifter. Efter mötet fattade vi beslutet att inte gå vidare med att ge ytterligare efterfrågade uppgifter”.

Aftonbladet har sökt Kristdemokraterna för en kommentar.

I ett inlägg på Facebook har Peter Kullgren själv kommenterat programmet.

”Vi har inte gett ut de kontakt- eller bankuppgifter som personen efterfrågade. Han fick endast namnen på toppkandidaterna som finns på våra riksdagslistor vilket är offentliga uppgifter. Efter mötet med personen fattade vi beslut om att inte gå vidare med att ge ytterligare efterfrågade uppgifter. Vi tog aldrig emot några pengar”

Vidare skriver Peter Kullgren att bedömningen är att de inte har gjort något fel, men att man kommer att göra en genomlysning för att gå till botten med Kalla Faktas uppgifter.

”Vi har kontaktat våra revisorer och det kommer att genomföras en granskning av dem eller någon som dem rekommenderar” skriver han vidare i inlägget.

Programmet ”Partiernas hemliga pengar” finns på TV4 Play från klockan 06 på torsdag, och sänds på TV4 klockan 20.00.

Peter Kullgren