Debatten om fri abort

5 punkter: Detta sker om aborträtten rivs upp

Av: 

Emelie Svensson

NYHETER

NEW YORK. USA:s Högsta domstol kan inom kort komma att häva den nationella abortgarantin.

Det vore ett historiskt beslut – som går emot de flesta amerikaners vilja.

Här är fem punkter du bör ha koll på inför jordskredsbeskedet.

1. Vad har hänt?

USA:s Högsta domstol kan när som helst komma att häva den nationella aborträtten.

Beslutet vore i så fall omskakande, historiskt – och väntat.

Redan i maj läckte nämligen dokument som avslöjade att den konservativa majoriteten av domarna på Högsta domstolen var beredda att riva upp ”Roe”.

Ett annat alternativ är att aborträtten försvagas, men inte hävs till fullo.

Många väntar med anspänning på det definitiva beskedet som tros komma i slutet av juni eller i början av juli.

USA:s Högsta domstol kan inom kort komma att häva den nationella abortgarantin.
USA:s Högsta domstol kan inom kort komma att häva den nationella abortgarantin.

2. Vad är Roe v Wade?

Ett av de mest kända rättsfallen i USA.

HD-beslutet från januari 1973 gav gravida i USA rätt till abort i hela landet, med hänvisning till grundlagen.

Beslutet kallas Roe v Wade, eller bara ”Roe”, eftersom rättsfallet involverade Norma McCorvey, som blev känd genom pseudonymen ”Jane Roe”.
År 1969 blev hon gravid med sitt tredje barn. McCorvey ville göra abort men levde i Texas där abort var olagligt, förutom vid fara för kvinnans liv.

HD slog fast att de dåvarande abortlagarna i Texas bröt mot konstitutionen och rätten till privatliv. Beslutet fattades med röstsiffrorna 7-2.

Konservativa har sedan dess – i ett halvt sekel – velat häva Roe.

När Donald Trump blev president fick han utse hela tre av nio domare till HD-bänken. Med en konservativ majoritet på bänken ökade sannolikheten för att abortmotståndare snart kunde få sin vilja igenom.

3. Vilken information har läckt under våren?

I början av maj publicerade tidningen Politico ett läckt utkast från HD-domaren Samuel Alito, ett första utkast som pekade på att Högsta domstolen var beredda att häva Roe v. Wade när de fattar beslut i ett fall som handlar om inskränkningar i aborträtten i delstaten Mississippi.

Det är ännu oklart vem som läckte utkastet och varför.

Domarna har rätt att ändra sina åsikter fram tills dess att besluten offentliggörs.

4. Vilka konsekvenser får beskedet?

Om HD river upp ”Roe” blir det istället upp till de enskilda delstaterna att bestämma om aborträtten.

Flera delstater, exempelvis Ohio, Texas, Louisiana, Oklahoma, har haft lagar redo, som kraftigt inskränker – eller helt förbjuder aborter.

Ungefär hälften av USA:s delstater väntas skärpa lagstiftningen rejält eller stoppa aborter helt och hållet, utan undantag för incest och våldtäkt.

Framförallt kommer det bli svårare att göra abort i södra och mellersta USA, där folkvalda generellt är mer konservativa och Republikaner.

Samtidigt kommer de liberala kusterna – New York, DC, och Kalifornien – fortsätta ha mer generös abortlagstiftning. De delstaterna väntas ta emot kvinnor från hela landet som vill göra abort. Åtminstone de som har möjligheten.

Eftersom alla varken har råd eller tid att resa i timmar, väntas låginkomsttagare och minoriteter drabbas hårdare av beslutet.

Stora protester väntas i hela landet om Roe försvagas eller hävs.

5. Vad händer nu?

Stora protester väntas i hela landet om Roe försvagas eller hävs. Nationalgardet ska stå redo vid potentiellt våld och oro i Washington DC, rapporterar Fox News.

Säkerheten för HD-domarna har trappats upp efter att en 26-årig man greps för att ha planerat att mörda den konservativa domaren Brett Kavanaugh, bland annat på grund av det stundande abortbeslutet, enligt CNN.

En del demokratiska väljare hoppas att Biden kan skriva under en lag som garanterar rätten till abort i hela landet. Han har inte stödet som krävs för att en sådan lag ska röstas igenom i senaten.

Biden har uppmanat väljare att rösta på lokalpolitiker som är för aborträtten i höstens mellanårsval, som istället kan påverka på delstatlig och regional nivå.

En majoritet – sex av tio amerikaner – säger att de inte vill att USA:s Högsta domstol river upp Roe v. Wade.

Framförallt Demokrater. Enligt en opinionsundersökning genomförd i maj (PBS/NPR/Marist poll) uppger 88 procent av demokratiska väljare och en tredjedel av republikanska väljare att de stödjer aborträttigheter.

Tekniskt sett finns det inget som hindrar Högsta domstolen från att återkomma till abortfrågan i framtiden. En domarbänk med liberal majoritet kan mycket väl göra det.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska Ellen, 38, flyttar – på grund av hotet om abortförbud

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om fri abort

USA

Abort

Rättsfall