Nooshi Dadgostar om V-topparnas PKK-flaggor

Publicerad 2022-08-11

Statsminister Andersson är tveksam till Vänsterpartiet i regeringen, och lyfter PKK-flaggorna i Almedalen som en faktor.

Nu svarar Nooshi Dadgostar (V) för första gången på frågor om partikollegornas agerande.

– Det är ingenting jag har gjort eller sanktionerat, säger hon.

Under Almedalsveckan poserade de tre V-topparna Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Varas med flaggor från de kurdiska organisationerna PKK, YPG och YPJ.

Alla tre är riksdagsledamöter. Lorena Delgado Varas och Momodou Malcolm Jallow sitter i Vänsterpartiets partistyrelse, vilket är partiets högsta ledning.

– Jag har inte frågat om det är okej att göra det. Men vårt parti har tagit partikongressbeslut om att PKK inte ska vara terrorlistat, sa Lorena Delgado Varas, och sa sedan att hon ser det som att hon har partiets stöd genom kongressbeslutet.

Det anser inte Nooshi Dadgostar (V), som kommenterade saken för första gången på torsdagen.

– Det är någonting man får tala med de tre om, det är ingenting jag har gjort eller sanktionerat.

De säger att de hade stöd i sitt parti i den här frågan, vad säger du om det?

– Så var det inte riktigt, men vi har ju haft en diskussion om det avtal som Andersson skrivit med Turkiet om att begränsa yttrandefriheten i Sverige, och det var väl någonting som uppmärksammades vid det tillfället.

Svaret till Andersson: ”Fungerar inte”

Magdalena Andersson säger att hon inte vill måla upp några röda linjer när det kommer till regeringsbildningen, förutom att hon vägrar regera med stöd av SD.

Men i en intervju med GP uttrycker hon tveksamhet till Vänsterpartiet, och lyfter situationen med PKK-flaggor i Almedalen som en anledning till det.

– Det är inte så man bygger regeringsduglighet, säger hon till GP.

Men Nooshi Dadgostar svarar att Magdalena Andersson inte kan regera själv.

– Varken vi eller Socialdemokraterna är längre femtio procent. Vi måste skapa stabilitet i Sverige, och att fortsätta en mandatperiod till där regeringar inte får igenom sina budgetar eller när de inte pratar med andra partier. Jag har svårt att se hur det ska skapa en stabilitet framöver, det fungerar inte.

Hon säger att hon har framfört ministerkravet till Magdalena Andersson.

– Ja, hon är väl medveten om det, och jag hoppas att hon också vill ha stabilitet i Sverige. Det står mellan stabila majoriteter, som kan tryggt se till att vi kan åtgärda den inflationen vi har nu och göra en klimatomställning.