Beatas Ratzmans make häktad för mord

Beata Ratzman, 32, hittades död i en hage i Svedala kommun under lördagen.

Hennes make har erkänt att han orsakat hennes död, men förnekar mord.

Under eftermiddagen häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Beata Ratzman har varit försvunnen sedan den 24 september. Hon anträffades avliden i helgen. Nu har hennes make häktats på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Det är en pusselbit som faller på plats. Det stämmer kanske överrens med hur vi har sett på omständigheterna kring hennes försvinnande, säger Kristina Amilon, åklagare.

Mannen satt sedan tidigare häktad misstänkt för människorov. Idag skulle mannen omhäktas men cirka en timme innan förhandlingen meddelade åklagaren att hon ville skärpa misstanken till att gälla mord.

Under häktningsförhandlingen i Malmö tingsrätt kom ett medgivande från mannen.

– Han vidgår att han förorsakat Beatas död men bestrider ansvar för mord, säger mannens försvarare Carl Hofvendahl.

Han säger att hans klient delgavs den nya misstanken under förmiddagen och sedan hölls ett nytt förhör.

Den häktade mannen, som är i 50- årsåldern, ska genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning.

Den häktade mannen ska höras igen i nästa vecka. Åklagaren inväntar också information från rättsmedicin.

– Framförallt är dödsorsak och dödstid är intressant, säger Kristina Amilon.

Beata Ratzman försvann i september
Beata Ratzman försvann i september

Axelrem hittades på lördagen

Tidigare i dag bekräftade polisen att den kropp som hittats i Svedala kommun är den försvunna Beata Ratzman. Polisens arbete med förundersökningen fortsätter. Utöver att analysera telefoner och hålla förhör inväntar de också svar från nationellt forensiskt centrum.

De är fortsatt intresserade av tips och iakttagelser från allmänheten, bland annat om en silverfärgad personbil av märket Suzuki Vitara som är viktig för utredningen. Polisen uppmanar även den som sett något dagen för försvinnandet, den 24 september, specifikt kring Ekhagsvägen, Sjövikenvägen och väg 108 i Svedala kommun, samt Ystad och Oxie, att kontakta dem.

Två dagar efter försvinnandet hittade polisen en väska i Ystad, som man misstänkte tillhörde Beata Ratzman. Men väskan saknade axelremmen, och för en knapp vecka sedan efterlyste polisen tips om den.

Samma dag som Beata Ratzman hittades död återfanns även axelremmen, men polisen vill inte gå in på var.

Hade bett om kontaktförbud

Ungefär en månad före försvinnandet, i slutet av augusti, ville Beata Ratzman skiljas från sin make. Hon ansökte också om ensam vårdnad om deras barn.

Ganska snart därefter anmälde hon mannen för olaga hot, misshandel och skadegörelse. Brott som enligt henne ska ha inträffat mellan 2016 och 2021.

Två veckor innan hon försvann ansökte hon om kontaktförbud mot maken, men fick avslag. Enligt uppgifter till Aftonbladet var maken som hon separerat från den sista hon träffade på fredagen.

Hittades i en hage

Det var Beata Ratzmans nära vänner som anmälde henne försvunnen då hon inte kom hem på kvällen den 24 september.

Polisen har sedan dess sökt efter henne, inledningsvis på flera platser i Malmö, bland annat i Oxie, med hundar, helikopter och fotpatruller. Man har också begärt internationellt rättslig hjälp från flera länder, däribland Polen.

– Det är bland annat för att vi har velat hålla förhör med personer som kan tänkas ha kännedom om händelsen, säger Kristina Amilon.

I fredags, två månader efter Beata Ratzmans försvinnande, spärrade polisen av ett stort område i en hage intill Bökebergs ridgymnasium – och det var där hennes kropp hittades under lördagen.

Kammaråklagare Kristina Amilon säger att man misstänker att hon utsatts för ett brott.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan ska det vara maken som gett polisen uppgifterna om var Beata fanns. Men kammaråklagare Kristina Amilon vill inte gå in på några detaljer om vad det var som ledde dem till den platsen.

– Vi är angelägna om att förundersökningen ska fortsätta och att vi ska få arbeta ostört, säger hon.

Polisen på plats i ett naturområde nära Svedala. På onsdagen bekräftade polisen att Beata hittades död i en hage i området.
Polisen på plats i ett naturområde nära Svedala. På onsdagen bekräftade polisen att Beata hittades död i en hage i området.
Publisert: