Inget covidbevis? Detta gäller från 1 december

Folkhälsomyndighetens förslag

Publicerad 2021-11-23

Den 1 december införs krav på vaccinationspass på flera arrangemang inomhus.

Nu har Folkhälsomyndigheten tagit fram riktlinjer för vad som gäller om covidbevis inte används.

Bland annat ska deltagare få en anvisad sittplats.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett förslag på smittskyddsåtgärder som gäller från den 1 december.

De innefattar bestämmelser om hur allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare kan genomföras – med eller utan vaccinationsbevis.

Detta gäller arrangemang som inte använder vaccinationspass

Arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare som inte använder vaccinationsbevis måste enligt förslaget vidta särskilda smittskyddsåtgärder:

  • Deltagarna ska ha en anvisad sittplats.
  • Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.
  • Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst 8 personer. Om sällskapet består av fler personer ska den som anordnar sammankomsten eller tillställningen dela upp sällskapet.

Förslaget har nu skickats på remiss.

Detta gäller med vaccinationspass

Vid arrangemang där vaccinationsbevis ska användas gäller inte kraven ovan. Däremot måste arrangören kunna presentera en rutin, även skriftligt, för hur man ska kontrollera bevisen.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell får Sverige ändå räkna med en ökad smittspridning när det lider mot jul.

Den kraftiga smittspridningen bland ovaccinerade personer i andra länder får konsekvenser även för den vaccinerade delen av befolkningen, vilket i sin tur har lett till att belastningen ökat på vården, inklusive intensivvården.

– Vaccinationsbeviset är en åtgärd vi ser som nödvändig, sa Tegmark Wisell tidigare i november.

Smittspridningen i Sverige har ännu inte stuckit iväg, som i övriga delar av Europa, men därmed är det inte läge att avvakta, sa hon:

– Vi kan inte slå oss till ro och hoppas på det bästa.

Alla över 18 år som vill gå på till exempel teater, konsert eller idrottsevenemang inomhus med fler än 100 personer kommer att omfattas av kravet på vaccinpass.