Rapparen Einár ihjälskjuten – ingen gripen

Marielle Theander Olsson/TT

Gustav Sjöholm/TT

Uppdaterad 2021-10-22 | Publicerad 2021-10-21

Den kände artisten Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm. Ingen har gripits för dådet.

– Personen avled på plats, träffad av flera skott, säger Ola Österling vid polisen.

Polis och ambulans larmades till Hammarby sjöstad i södra Stockholm strax före klockan 23 på torsdagskvällen. På fredagsförmiddagen bekräftar polisen för tidningen Mitt i att mordoffret är Nils Grönberg, allmänt känd under artistnamnet Einár.

– I går sköts Einár dessvärre till döds, och det finns ett antagande att det är ett brott kopplat till nätverkskriminalitet, säger Jan Nilsson, kommunpolis på Södermalm, till Mitt i.

Vid 19-tiden på fredagen uppgav polisen att ingen har frihetsberövats, misstänkt för dådet.

Enligt polisen hade flera skott avlossats mot artisten.

– Vi biträdde ambulans och medicinsk personal på plats, men han konstaterades ganska snart avliden av medicinsk fackpersonal, säger polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

”God bild”

Under torsdagskvällen uppgav polisen att det finns uppgifter om att en eller två personer ska ha sprungit från platsen. Polisen säger att man har en ganska god bild av händelseförloppet.

– Ja, vi har en god bild och rättvisande bild. Den tidslinjal som förundersökningsledaren försökt att rita upp saknar vissa detaljer, de försöker vi fylla i med underrättelser, säger Österling.

En kartläggning av mordoffret har gjorts under natten och arbetet med det fortsätter.

– Vi har inlett en mordutredning. I den insatsen har vi haft stor resurs från Stockholmspolisen och Nationella operativa avdelningen, bland annat helikopter. Vi har förhört flera personer, har tekniker som säkrar bevisning och spår som ska analyseras, säger Ola Österling och fortsätter:

– Vi har haft flera olika hundkompetenser på plats. Bland annat hund som söker efter dna-spår, vapensökande hund och patrullhundar i insatser där vi spårat efter misstänkta gärningspersoner.

Teknikerna färdiga

Polisen undersöker också material från övervakningskameror i närheten.

Under fredagen arbetade polisens tekniker i området och runt mordplatsen. Vid 17-tiden var de färdiga på platsen.

– Avspärrningarna är kvar och vi har kvar patruller i området för trygghetsskapande åtgärder hela kvällen, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.