Nyheter

80-årige italienske presidenten kvar på posten

Av: 

TT

NYHETER

President Sergio Mattarella har räddat Italien ur det senaste politiska tumultet. Trots tidigare nej lät han sig övertalas att fortsätta på posten.

– Kriser kräver ansvarskänsla, säger han i en första kommentar.

Italiens president heter fortsatt Sergio Mattarella. 80-åringen fortsätter över en ny sjuårsperiod.

– Jag hade andra planer. Men om det behövs fortsätter jag, ska han ha sagt till de politiker som i krismöten bakom stängda dörrar bett honom sitta kvar, bland dem premiärminister Mario Draghi.

Mattarella har under en längre tid varit mycket klar med att han, när ämbetsperioden går ut nästa vecka, inte tänker fortsätta på posten.

Men när parlamentet inte kunde enas om någon annan kandidat och hoten kom om en politisk kris – och ytterligare ett nyval – ställde han upp.

– Tack för ert förtroende för mig. Det har varit svåra dagar, säger presidenten själv sent på lördagen.

Det var efter dagens första, och veckans sjunde, försök att utse landets nye president som veteranen gav med sig. Han hade då fått nästan 400 röster, drygt hundra färre än de 505 som krävs för att bli vald.

En ny omgång med handskrivna röstsedlar tog vid och på lördagskvällen stod det klart att hans namn stod på 759 av dessa lappar, en klar majoritet.

Flera gånger har det krävts ett tiotal rundor innan ett italienskt parlament har kunnat enas om ny president. En gång krävdes det 23 rundor.

Att landet slapp en långbänk av det slaget drar många en lättnandes suck för, även internationellt.

”Käre Mattarella, gratulerar till ert omval som president. Italien kan alltid räkna med EU”, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: