Anders, 61, var på väg upp på samma topp - men vände

Publicerad 2022-02-05

Fyra svenskar dog i en lavin i österrikiska Alperna på fredagen, och ytterligare en vårdas på sjukhus.

Den svenske snowboardåkaren Anders Bengts var på väg upp på samma topp, och tror han såg personerna som drogs med i lavinen.

– Det är rena hysterin efter nedstängningen, det är folk som åker överallt, säger han.

I går sveptes fem svenskar, alla i 45-årsåldern, med i en lavin i Spiss, en liten by i närheten av skidorten Samnaun i Tyrolen.

De var på väg ner för berget Malfragkopf när olyckan inträffade. Fyra av dem dog och en vårdas på sjukhus. En österrikisk bergsguide dog också i den 400 meter breda lavinen, enligt lokala medier.

Anders Bengs, 61, var på väg upp för att åka ner på samma ställe, men fick vända om på grund av att de inte hade rätt snowboards med sig.

Anders Bengs, 61, bor i en husbil i alperna med sin fru.

– Det här är ett ställe som vi åkt på tidigare, det är ganska vanligt att toppturer går dit. Vi såg en grupp gå iväg dit, och vi följde efter, men vände för att det var för djup snö.

Efteråt åt han lunch på ett ställe och väntade på att se åkarna komma ner, men såg dem inte. Strax därefter kom nyheten om att det inträffat en lavin i området.

– De här såg ut att ha mycket utrustning och gick med guide, och då är man inte nybörjare. De hade otur.

– Jag vet inte exakt vad som hände, men det är väldigt farligt just nu, säger Spiss Borgmästare Alois Jäger.

Dåliga förutsättningar

Han har varit i alperna i sin husbil tillsammans med sin fru under hela vintern, och han var också det förra året. Han menar att det är många som åker ner, i samband med att det öppnat upp.

– Det är rena hysterin efter nedstängningen. Det är folk som åker överallt. Men om man åker med bergsguide, som de här gjorde, då är man ganska duktig. Så det är en fråga om otur.

Enligt Anders Bengs har förutsättningarna för offpiståkningen varit sämre de senaste dagarna.

– Det var stängt för storm i måndags, tisdags och onsdags. Sedan har det blåst ganska kraftigt. Det kan ha samlats enorma drivor. I dag har det varit strålande sol. Det är inte bra. Dels har du vinden som skapat hängdrivor och sedan värme på gör att det blir lavinrisk, säger Anders Bengs.

”Jag vet inte vad som hänt, men det är en mycket farlig tid”, säger Alois Jäger, borgmästare i Spiss.

Borgmästaren: ”En sorglig dag för Spiss”

Alois Jäger, borgmästaren i Spiss säger att han otroligt berörd och sorgsen över det som hänt.

– Det är en sorglig dag för Spiss. Både jag och samhället påverkas av händelsen. Jag tänker alltid på hur de anhöriga påverkas, som i detta fallet är unga.

Han påpekar att det har varit varningar för laviner under veckan som gått, och uppmanar nu människor i området att förhålla sig till dem.

– Jag vet inte exakt vad som hände, men det är väldigt farligt just nu. Nysnön gör situationen extrem och man måste vara vaksam. Som turskidåkare måste man vara extra varsam just nu, säger borgmästaren till nyhetsbyrån Nonstopnews.

Lavinchef: ”Skakad och arg”

Ytterligare en lavinolycka inträffade i Sölden i Österrike på fredagen. Där var totalt sju personer inblandade, alla mellan 23 och 33 år från Danmark, Tyskland och Sverige, enligt lokala medier. Flera av dem vårdas just nu på sjukhus runtom i området.

Enligt Anders Bengs är off-piståkandet en stor del av skidkulturen i alperna.

Rudi Mair som är chef för Tyrolens varningstjänst för laviner, menar att över 50 lavinolyckor har registrerats sedan i torsdags.

– Jag är väldigt ledsen, men också skakad och arg över att alla varningar inte hjälpt, säger han till nyhetsbyrån APA.

Men Anders Bengs menar att off-piståkandet är en väldigt stor del av den skidåkarkultur som finns i alperna i dag.

– Alla gör det. Det är flera tusen turister som åker offpist hela tiden. Alperna är lika mycket offpist som pist, och det är alltid så. Sedan kan man ju ställa frågan om man ska åka när det är så hög risk.

Han menar att man kan skapa förutsättningar genom att ha rätt utrustning, rätt kunskap och sunt förnuft.

– Vi åker offpist hela tiden, hela vintrarna. Man lär sig om när man ska vara försiktig och inte vara det, och vi tänker på det här hela tiden. Men det är en viss chanstagning som du aldrig kommer ifrån.