100 miljoner till utsatta och äldre

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-05-12

Civilsamhället spelar en avgörande roll i coronakrisen, och regeringen vill nu tillsammans med C och L satsa 100 miljoner på att stötta deras arbete.

I fokus ligger människor i särskild social utsatthet och ensamma äldre.

– Det är oerhört viktigt att vi kan stärka civilsamhällets organisationer och alla frivilliga som i dag kavlar upp ärmarna för att hjälpa till i coronakrisen, säger Isabella Lövin till TT.

– De här 100 miljonerna kommer att vara ett viktigt tillskott för att organisationer ska kunna växla upp sitt arbete, säger Lövin.

Hemlösa extra utsatta

50 miljoner är tänkt att gå till organisationer inom civilsamhället som arbetar med människor i social utsatthet, som hemlösa och papperslösa.

– De som är hemlösa eller papperslösa, sådana människor som normalt sett kan trilla genom det sociala skyddsnätet, de kan inte isolera sig i sitt hem, för de har inget hem. Därför vill vi ge ett extra stöd till de organisationer som har förtroende i de här grupperna, säger Isabella Lövin.

Lika mycket är tänkt att gå till olika former av insatser för de äldre som nu drabbats av isolering och ensamhet. Insatser för att motverka äldres ensamhet kan till exempel handla om uppsökande verksamhet på telefon, hjälp med digitala möten eller hjälp med matinköp.

Oklart när stödet kommer

Satsningen står utanför det tidigare meddelade beslutet om att satsa 100 miljoner kronor på organisationer som arbetar för barn, kvinnor och hbtq-personer i utsatta situationer.

När och hur pengarna som regeringen, C och L föreslår kan komma organisationerna till del är inte klart.

– Exakt hur de ska fördelas kan jag inte ge besked om i dag. Någon av våra myndigheter får i uppdrag att fördela stödet. Sedan finns det redan ett anslag för att stödja arbetet mot äldres ensamhet och isolering, där kommer vi kunna få ut pengarna ganska snabbt.

TT: Vilka kommer kunna ta del av pengarna?

– Vi har ett brett civilsamhälle i Sverige. Det kan handla om allt från idrottsrörelsen till stora organisationer som Röda Korset eller Rädda Barnen, och trossamfunden.