Försvarsberedningen spricker – partier lämnar

Publicerad 2019-05-10

Moderaterna och flera andra partier lämnar försvarsberedningen.

Detta efter att Socialdemokraterna markerat att de inte står bakom den planerade förstärkningen i försvaret som beredningen skulle lämna förslag om i nästa vecka.

– Vi kan inte stå bakom något som riskerar Sveriges säkerhet, säger Hans Wallmark (M).

Socialdemokraterna har sagt nej till ökade anslag på 30 miljarder och det ska vara skälet till att beredningen, som tillsattes av försvarsminister Peter Hultqvist i januari 2017, nu spricker.

Försvarsberedningen har bestått av representanter från alla åtta riksdagspartier. Men nu lämnar Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna uppgörelsen.

Ville ha in reservationer

Uppdraget till försvarsberedningen var att bedöma ”den säkerhetspolitiska utvecklingen och sammanhängande konsekvenser för svensk försvars- och säkerhetspolitik” och ”konsekvenserna av förslagen inklusive uppskattade kostnader samt föreslå hur dessa ska finansieras ”.

En slutrapport för riktlinjer för nästa försvarsbeslut var planerad att lämnas på tisdag nästa vecka.

I den ska Socialdemokraterna velat ha in reservationer mot den planerade kostnaden att förstärka försvaret, vilka S ska ha velat ha i en särskild bilaga i rapporten.

– Vi fyra är överens om minst 84 miljarder till förvaret 2025, vilket innebär 1,5 procent, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark på de borgerliga partiernas gemensamma pressträff.

”Riskerar Sveriges säkerhet”

– Vi kan inte stå bakom något som riskerar Sveriges säkerhet, säger Wallmark.

KD:s Mikael Oscarsson ger sin förklaring till varför de borgerliga partierna inte kan ställa sig bakom överenskommelsen:

– Ekonomin är väldigt central. Därför är det bekymmersamt med Hultqvists besked att man inte står bakom skrivningarna i försvarsberedningen om 1,5 procent av BNP. Därför kan vi inte låna vårt namn till detta.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är kritisk mot de partier som lämnar försvarsberedningen. Han skriver på Twitter:

”Oansvarigt av de borgerliga partierna att hoppa av försvarsberedningen istället för att söka enighet för Sveriges bästa. Nu verkar det vara oenighet och konflikt som kommer före stabil försvarspolitik”.

Sverigedemokraterna kommer inte att lämna beredningen:

– Vi lämnar inte försvarsberedningen. Jag tycker inte det är särskilt övertänkt att göra på det här viset, säger Roger Richtoff (SD) till TT.

– Vi kommer backa upp överenskommelsen, säger han.

Aftonbladet söker försvarsminister Peter Hultqvist.