Miljonkarusell med dyra boenden fortsätter trots löften

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
KInesiska muren, en av de skandalomsusade fastigheter som Malmö stad fortsätter hyra dyra akutboenden av.
Foto: GOOGLE
KInesiska muren, en av de skandalomsusade fastigheter som Malmö stad fortsätter hyra dyra akutboenden av.

Malmö stad fortsätter betala upp till 50 000 kronor i månaden för tillfälliga bostäder till hemlösa.

Trots löfte om motsatsen fortsätter miljonrullningen till mellanhänder i kända skandalhus, skriver Hem & Hyra.

– Vi sitter i en rävsax, säger ansvarigt kommunalråd Sedat Arif (S) till tidningen.

Han säger sig stå fast vid tidigare löften, men också att kommunen måste ordna boende akut till hemlösa som står utan tak över huvudet.

– Då får vi använda boenden som är för dyra egentligen. Jag är inte glad över prisnivåerna men upphandlingen är gjord enligt de regler som finns, säger Arif till tidningen.

Den nya upphandlingen gäller 500 boendeplatser och har ett sammanlagt värde på 90 miljoner kronor under ett år. När tiden för överklaganden gått ut ska Malmö stad skriva avtal med de 13 företag som vunnit.

Hem & Hyra har tidigare avslöjat att mellanhänder tjänat miljoner på hyreslägenheter där hyran hissats till skyhöga nivåer.

Granskningen visade också att det som skulle vara akutboende och tillfälliga lösningar inte sällan var bostäder för samma personer under mycket lång tid, ibland år.

I den nya upphandling som nu är klar förekommer fortfarande en rad skandalomsusade fastigheter, bland annat 16 lägenheter i uppmärksammade Kinesiska muren på Thompsons väg i Rosengård.

Till stadens förfogande finns också ett antal lägenheter i ett hus vid Möllevångstorget som Hyresgästföreningen försökt få tvångsförvaltat.

I en villa på Viredal, som Miljöinspektionen slagit ner på, kan kommunen enligt det nya avtalet hyra fyra lägenheter. Enbart den största lägenheten kostar mer än 40 000kronor i månaden.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE