Dags igen för analys av jordgubbar

Av: TT

Publicerad:
En jordgubbsförsäljare som när som helst kan få påhälsning av Jordbruksverkets kontrollanter. Arkivbild.
Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
En jordgubbsförsäljare som när som helst kan få påhälsning av Jordbruksverkets kontrollanter. Arkivbild.

Är svenska jordgubbar verkligen svenska? Konsumenten har alltid rätt att veta exakt varifrån bären kommer. Med det för ögonen vankas nu Jordbruksverkets årliga jordgubbskontroller.

– Vi kollar försäljning i detaljhandeln, på torg, på parkeringar, vid vägkanter och på andra ställen att märkningen är rätt, säger Christoffer Leijon, biträdande enhetschef på Jordbruksverkets växtkontrollenhet, till TT.

Myndigheten brukar genomföra runt 200 kontroller. Det blir samma omfattning och upplägg i år.

Kontrollerna sker över hela landet. Ibland föranleds de av tips från allmänheten om att allt nog inte står riktigt rätt till. Det finns fuskare som märker om jordgubbar från andra länder till svenska, eftersom svenska jordgubbar ger bättre betalt.

Av förpackningens märkning ska framgå ursprungsland, odlarens namn och adress samt kvalitetsklass. Saknas informationen, eller om fusk misstänks, skickar Jordbruksverket jordgubbarna på analys. I den jämförs vissa isotoper med referensprover från svenskodlade jordgubbar. Svaret visar om bären är odlade i Sverige eller inte.

Under senare år har det knappt förekommit alls att kontrollerna avslöjat jordgubbar som märkts med fel ursprung, enligt Christoffer Leijon.

Att sälja jordgubbar från andra länder som Spanien, Belgien, Tyskland, Polen och Kroatien går naturligtvis bra. Men de måste vara tydligt märkta så att kunderna enkelt kan se varifrån jordgubbarna kommer, inskärper Jordbruksverket.

Publicerad: