Hjärtkirurg avstängd – efter fyra dödsfall på Skånes universitetssjukhus

Publicerad 2020-06-03

Skånes universitetssjukhus stoppar en kirurg från att operera patienter under tiden som fyra dödsfall utreds.

– Det finns behov av att oberoende personer tittar närmare på ingreppen, säger chefläkaren Sven Karlsson.

Personerna avled efter oväntade komplikationer, i samband med planerade ingrepp.

Utöver de fyra dödsfallen har universitetssjukhuset i Malmö även lex Maria- anmält ytterligare tre ingrepp som kirurgen närvarat vid.

– Vi tar det här på största allvar och anmäler alla fall där vi bedömer att det förelegat allvarliga vårdskador eller risk för allvarliga vårdskador, säger Sven Karlsson i ett pressmeddelande.

Ingreppen på Skånes universitetssjukhus utreds

Sjukhuset meddelar att en extern utredning har inletts för att genomlysa fler operationer och att kirurgen blivit avstängd från kliniskt patientarbete medan utredningen pågår.
– Det behövs en extern granskning dels för att det här är ett komplicerat område rent kirurgiskt och dels för att det finns behov av att oberoende personer tittar närmare på ingreppen, säger chefläkaren.

Sjukhuset uppger att vårdpersonalen inte följt planeringen vid tre av ingreppen med dödlig utgång, vilket resulterat i att operationerna var mer riskfyllda än normalt. Vidare saknades någon förklaring till varför planeringen inte följts. Vid det fjärde dödsfallet fanns brister i den preoperativa planeringen, enligt sjukhuset.

Skånes universitetssjukhus har anmält flera fall av komplikationer i samband med hjärtkirurgi.

ANNONS