Varnar för köttätande bakterier i semesterparadiset

Av: Maria-Elena Zelaya

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera personer har drabbats av så kallade köttätande bakterier i USA.

Senast i ledet är 12-åriga Kylei som måste genomgå flera operationer efter att ha badat i Florida.

Nu varnar hennes mamma Michelle Brown andra som badar i vattnet, skriver CBS News.

På kort tid har minst två personer drabbats av köttätande bakterier längs USA:s östkust. Efter att en familj varit på semester och badat i Florida fick den 12-åriga dottern Kylei smärtor i ena benet.

När hon sedan inte kunde stödja sig på benet togs hon till akuten, där de upptäckte en infektion av köttätande bakterier. Mamma Michelle Brown gick då ut på Facebook för att varna vänner och andra semestrande i Florida.

Jag har de senaste dagarna sett flera vänner och familj njuta av sin semester på stranden, och får ont i magen av rädsla för deras skull. Vi var där, och gjorde exakt det samma, för bara en vecka sedan. Nu befinner vi oss i den här situationen och nu måste jag berätta vad som hänt”, skriver Michelle i inlägget.

1 av 2 | Foto: Privat/gofundme
Michelle Brown med sin dotter Kylei.

Fler bakterier med varmare klimat

Tidigare har ytterligare en person infekterats av den köttätande bakterien Vibrio, då i Maryland. Enligt amerikanska medier ska mannen inte ha badat när hans arm svullnat upp till trippel storlek.

De senaste åren har allt fler köttätande bakterier ökat längs kusten enligt nya studier, skriver CBS News. Anledningen är klimatförändringen, med ökad värme frodas de ovanliga bakterierna och blir allt vanligare.

Flera fall i Norge

Även om norskt hav sällan blir varmare än 20 grader under längre tidsperioder, följer norska Folkhälsomyndigheten händelserna i USA. Förra året drabbades omkring 50 personer av köttätande bakterier i Norge. Varav omkring åtta av dem ansågs vara allvarliga infektioner.

– Förra året hade vi en särskilt varm och lång sommar som gjorde att risken att bli smittad i vissa områden var högre än tidigare. Och om vi får en liknande varm sommar är risken att vi kan se fall av Vibrio infektioner. För närvarande finns det ingen risk att simma längs den norska kusten, säger Line Ødegård Angeloff, från norska folkhälsomyndigheten till norska dagbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE