Lägre skatt för pensionärer än om de jobbat

Av: TT

Publicerad:
Det finns stora skillnader inom pensionärskollektivet när det kommer till beskattning. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det finns stora skillnader inom pensionärskollektivet när det kommer till beskattning. Arkivbild.

Sveriges pensionärer, som kollektiv, betalar mindre i skatt jämfört med dem som arbetar, skriver Pensionsmyndigheten på DN Debatt.

Pensionärsorganisationer har kritiserat skattereglerna efter att alliansregeringen införde ett jobbskatteavdrag i fem steg, som gjorde att de som arbetar betalar mindre i skatt, medan bland annat pensionärer och sjukskrivna inte fick någon skattereduktion.

Enligt Pensionsmyndighetens beräkningar så betalar dock pensionärskollektivet cirka 0,9 miljarder mindre i skatt, jämfört med om de skulle omfattas av samma skatteregler som de som är förvärvsaktiva och 65 år eller yngre. Daniel Barr och Ole Settergren vid Pensionsmyndigheten skriver i DN Debatt att det dock skiljer sig väldigt mycket åt inom gruppen, de som har höga pensioner betalar fortfarande högre skatt än de som arbetar.

De pekar på att det råder en politisk enighet om att pensionärer och förvärvsaktiva ska beskattas på samma sätt, men att det borde genomföras på ett mindre komplext sätt än i dag. De vill att det införs en översyn av pensionärernas beskattning i samband med att det görs en utredning inför den skattereform som aviserades i samband med januariavtalet.

Publicerad: