Mamma bet polis – barnet använde pepparspray

Publicerad 2020-06-19

Polis fick motta bett från kvinnan.

Vårdnadstvisten urartade när barnen skulle hämtas.

Kvinnans barn använde då pepparspray mot polisen.

Sen bet mamman själv en av poliserna.

Efter att den 33-åriga flerbarnsmamman från Skåne hade förlorat en vårdnadstvist skulle polis i början av 2018 hämta barnen hos kvinnan.

Familjen befann sig inte i hemmet och istället fick polis och personal från socialtjänsten bege sig till barn- och ungdomspsykatrimottagningen (BUP) i Malmö, där modern var med sina barn.

Hon motsatte sig domstolsbeslutet men efter ett utlåtande från läkare om barnens psykiska tillstånd beslutade sig polisen för att verkställa beslutet.

Hennes äldsta barn, som även hen motsatte sig beslutet, tog då fram en burk med pepparspray och sprutade i polisernas ögon.

Sparkade båda poliserna

Därefter begav sig familjen mot utgången.

Ett större tumult utbröt, där kvinnan och ett av hennes barn hamnade på golvet med poliserna ovanför sig. Enligt polisen ska 33-åringen under ingripandet ha bitit den ena polisen i handen samt sparkat på henne.

Även den andra polisen har vittnat om sparkar och blev själv såväl sparkad på kroppen som riven i ansiktet.

Polisernas berättelser har fått stöd av en sjuksköterska som bevittnade delar av händelseförloppet, men kvinnan själv nekar till att ha använt våld. Istället anmälde hon poliserna för övervåld i samband med händelsen, men förundersökningen las snabbt ned.

Undslipper fängelse

Kvinnans pappa fanns också med vid tillfället och även han har sagt att polisen utövade våld mot hans dotter och barnbarn. En film han spelat in visar inte heller på något våld från 33-åringen.

Malmö tingsrätt menar dock att mobilfilmen inte visar hela händelseförloppet och konstaterar att det är ”ställt bortom rimligt tvivel” att kvinnan utövat våld mot polisen.

Då det saknas särskild anledning att befara att 33-åringen kommer sig skyldig till fortsatt brottslighet undslipper hon dock två månaders fängelse. Istället har tingsrätten dömt henne till 75 timmars samhällstjänst för våld mot tjänsteman.

Kvinnan ska även betala skadestånd på 5 000 kronor vardera till de båda poliserna.