Förra spaningsledaren kritisk: Palmes mördare kan gå fri

Uppdaterad 2020-06-12 | Publicerad 2020-06-11

Palmemördaren kan gå fri och utredningen borde inte ha lagts ner.

Det slår tidigare spaningsledaren Dag Andersson i Palmeutredningen fast i en intervju med Aftonbladet.

– Jag tycker det var tunt, jag är verkligen besviken, säger han.

Allt mer kritik riktas mot utpekandet av Stig Engström som Olof Palmes mördare.

Förre spaningsledaren Dag Andersson är förvånad över presskonferensen som satte punkt för utredningen av mordet på Olof Palme.

– Jag tycker det var tunt, jag är verkligen besviken över att det inte var några nyheter som kom fram. Man hade förväntat sig att det skulle presenteras några bevis eller något konkret, men nej. 

Tidigare spaningsledaren Dan Andersson.

”Ett mysterium”

Dag Andersson är frågande till att den nuvarande spaningsledningen över huvud taget tog beslutet att kalla till presskonferens och lägga ner utredningen.

– Det är lite grann av ett mysterium för mig att man gör på det här sättet och jag har svårt att förstå hur de har diskuterat. Utifrån det de presenterade så tycker jag inte det gör någon skillnad i dag jämfört med hur det var tidigare.

Tror du att Stig Engström mördade Olof Palme?

– Nej jag tycker att det finns annat som är minst lika intressant.

Finns det risk att mördaren går fri?

– Det finns det ju alltid så länge man inte vet vem det är och har bevis för det. Jag tycker nog man kunde ha avvaktat ett tag till med att lägga ner ärendet.

Vilka uppslag ser du som mest intressant i utredningen?

– Jag tänker kanske framför allt på att vi fick in en hel del material när det gäller Sydafrikaspåret. Sen fanns det andra uppslag också som jag tror att man skulle kunna bearbeta upp till att det också skulle kunna bli intressant, exempelvis att flera oberoende av varandra har sett personer då i området med någon slags walkie-talkie.

Prioriterade annat

När Dag Andersson rekryterades till Palmegruppen hade han arbetat med några av landets mest uppmärksammade - uppklarade - mordfall. Exempelvis: Mordet på Carolin Stenvall i Piteå, polismorden i Malexander, mordet på Engla Höglund.

2016 gick han i pension från polisen och Palmeutredningen blev hans sista case.

Borde ni ha utrett Skandiamannen grundligare under din tid?

– Det är ju svårt att säga eftersom vi inte riktigt gick in och penetrerade det uppslaget. Men om man ser på det i dag så borde man ju ha gjort mera men så är det ju med andra uppslag också.

– Man hade man ju redan innan min tid gått igenom honom och tagit det beslutet att han skulle läggas åt sidan, ad acta, så vi prioriterade andra uppslag.

PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS