Många sugna på skärgårdsresa under midsommarafton

Publicerad 2020-06-19

Waxholmsbolaget har uppmanat folk att inte åka med deras båtar om det inte är absolut nödvändigt. Men på midsommaraftonen fylldes båtarna snabbt på med skärgårdssugna resenärer på Strömkajen i Stockholm.

– Man tänker ju på social distansering så gott det går men det går ju inte att hålla perfekt liksom, säger Tommy.

Redan vid 9-tiden på midsommarafton började båtarna fyllas på med firare som ville ta sig ut till sjöss. Att många längtar efter ledighet och tid i naturen efter en lång coronavår är tydligt.

Waxholmsbolaget som kör de flesta skärgårdsbåtar i Stockholm har valt att reducera antalet passagerare med 50 procent för att minska smittspridningen. Platserna tog snabbt slut och på kajen stod många i kö för att komma med.

Många var sugna på att åka till skärgården under midsommarafton.

”Lugnt och sansat”

– Det blir ett lugnt och sansat firande i år med närmsta familj. Inga stora folksamlingar med dans runt midsommarstången det här året, konstaterar Filip, som med flickvännen My var på väg ut till en av Stockholms skärgårdsöar.

– Det blir ju inga stora sammankomster och vi är mest med familjen, så det känns lugnt, säger My.

Många av resenärerna säger sig tänka på social distansering för att förhindra smittspridningen.

– Vi kommer bara att vara två stycken, det är jag och två vänner. Det blir lite mindre i år. Det känns inte som att folk tänker på viruset längre. Men jag försöker ta mitt ansvar, säger Josefine, som stod och väntade på båten.

Kerstin till vänster har varit mycket i isolering under coronapandemin.

Tufft för många

– Man har tvingats tänka mer och mer på det. Just i det här fallet med midsommar känns det ju inte som ett större straff att bara få hänga med sin familj. Det känns helt okej, säger Filip.

För Kerstin har våren varit tuff. Hon firar midsommaraftonen på en skärgårdsbåt och i Sandhamn.

– Som 70-plussare har jag varit ganska mycket i isolering. Det har varit tufft, konstaterar hon.