Brexit-nederlag för Boris Johnson – hotar med nyval

Publicerad 2019-09-04

Boris Johnson förlorade kvällens brexit-slag.

Inför onsdagens omröstning hotar premiärministern med nyval – om parlamentet röstar mot honom igen.

– Alla vet att om jag är premiärminister så kommer jag försöka få till ett avtal och fixa ett avtal och om de inte vill ha något avtal kommer vi lämna i alla fall 31 oktober, säger han.

Kvällens omröstning var ett första steg mot att stoppa Storbritannien från att krascha ut ur EU.

Oppositionen och regeringsrebeller röstade mot premiärminister Boris Johnson som vill lämna 31 oktober – oavsett om de har ett avtal eller inte. Något som hans kritiker kallar för ”rysk roulette” med britternas jobb och ekonomi som insats.

Direkt efter det väntade nederlaget gick premiärministern ut och höjde insatserna för onsdagens omröstning. Ja till förslaget som ska sätta stopp för en avtalslös krasch ur EU är lika med ett nyval, enligt Johnson.

– Röstar parlamentsledamöterna för förslaget i morgon kommer allmänheten tvingas att välja vem de skickar till Bryssel 17 oktober, säger Boris Johnson.

Johnson säger att om oppositionsledaren Jeremy Corbyn vinner ett nyval och åker till slutförhandlingarna med EU den 17 oktober så kommer han böja sig för EU.

– I motsats till mig. Alla ska veta att om jag är premiärminister så kommer jag att åka till Bryssel och jag kommer sikta på att få ett avtal och kommer att få det. Men vill de inte gå med på ett avtal så kommer vi att lämna i alla fall 31 oktober, säger Boris Johnson.

– Jag vill inte ha ett val men om parlamentsledamöterna i morgon röstar för att stoppa förhandlingarna och framkalla ännu en meningslös försening av brexit, möjligen flera år lång, så kommer det vara enda sättet att lösa det.

Redan innan tisdagen hade hunnit övergå till onsdag gjorde Boris Johnson verklighet av sitt hot att straffa dem som röstade mot honom. Enligt The Guardian ska ”regeringsrebeller” under natten ha blivit uppringda och meddelade att de sparkas ut ur det Konservativa partiet.

– När jag röstade mot regeringen i kväll så hörde jag att jag sparkats ur partiet. Det är sannolikt att det i morgon kommer utlysas ett val och jag kommer inte att kunna ställa upp som parlamentsledamot för att Boris Johnson har bestämt att han inte vill ha mig i partiet, säger tidigare parlamentsledamoten för det Konservativa partiet Rory Stewart enligt The Guardian.

Partikollegan David Gauke vittnar på Twitter om att även han sparkats ut ur partiet.

”För första gången på 14 år som parlamentsledamot så röstade jag mot partiet. Nu har jag sparkats ut. Om kvällens omröstning förlorats hade ett utträde ur EU utan avtal varit i princip oundvikligt. Kanske inte det bästa karriärsdraget men det rätta valet”, skriver han i natt.

Onsdagens omröstning handlar om ett förslag om att kräva en förlängd förhandlingstid med EU till den 31 januari 2020, om inte ett brexitavtal – eller ett avtalslöst utträde – godkänts av parlamentet senast den 19 oktober.


PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur blev den omskrivne politikern landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Fakta: Partierna i underhuset


Så här ser styrkeförhållandena ut i det brittiska underhuset just nu:

PartiMandat
Konservativa partiet309
Labour245
Skotska nationalistpartiet35
Liberaldemokraterna15
DUP10
Sinn Féin7
TIG5
Plaid Cymru4
Gröna partiet1
Oberoende15
Talmannen och vice talmännen4


Fotnot: Republikanska Sinn Féin bojkottar arbetet i parlamentet. De fyra talmännen deltar av tradition inte i omröstningarna.


Källa: Underhuset.