Caroline dog efter förlossningen: ”Hon skulle ha varit så förbannad”

Sambon Nicklas Carlsson kritisk till Mälarsjukhuset i Eskilstuna

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

ESKILSTUNA. Caroline Hellsten fick aldrig lära känna sitt andra barn.

Hon dog en dryg vecka efter att sonen William kommit till världen.

För sambon Nicklas blev dagen då Caroline försvann början på en mardröm.

– Det känns som att hela samhället vänt oss ryggen, säger han.

Mot slutet av graviditeten kände Caroline Hellsten, 30, på sig att något inte stod rätt till.

– Hon var rädd, och hon sa flera gånger till mig att det inte skulle gå bra, säger sambon Nicklas Carlsson.

– Två morgnar i rad innan hon åkte in till sjukhuset för att föda berättade Caroline att hon drömt att hon lämnade mig. Jag frågade vad hon trodde att det betydde, men hon ville inte riktigt svara.

2016 fick paret sitt första barn. Förlossningen drog ut på tiden, men till slut födde Caroline dottern Nova vaginalt.

Den här gången upplevde hon starkare smärtor när det beräknade födelsedatumet kom närmare.

– Hon berättade för barnmorskorna om sina känslor, men de viftade bara bort det, säger Nicklas.

När Caroline gått mer än tio dagar över tiden fick hon kraftiga blödningar. Hon blev inlagd på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, där sonen William förlöstes med akut kejsarsnitt.

Caroline återfick aldrig medvetandet efter operationen. En dryg vecka senare stängde läkarna av respiratorn. Två barn förlorade sin mamma, och Nicklas sin livskamrat.

– Jag kände mig helt tom. Det var som att hela livet rycktes bort under mina fötter.

1 av 4 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Efter at Caroline dog upplever Nicklas att mardrömmen började. Han säger att han har fått kämpa för att över huvud taget få hjälp. ”Det känns som att hela samhället vänt oss ryggen”.

Flera av väggarna i familjens hus utanför Eskilstuna pryds av fotografier på Caroline. Men treåriga Nova vill ändå ha pappa Nicklas hjälp när hon ska teckna en mor som inte längre finns.

– Vad hade mamma för hår? Var det som mitt? frågar hon på ett barns bekymmerslösa vis.

På bordet framför henne ligger ett papper. Nova ritar en oval form med en grön penna. Det är Carolines ansikte.

– Ja, det såg ungefär ut som ditt hår gör, säger Nicklas.

Treåriga Nova och ettåriga William i pappa Nicklas famn.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Treåriga Nova och ettåriga William i pappa Nicklas famn.

Hans blick är märkt av sorg och utmattning. Under det dryga år som gått sedan Caroline dog har han vid sidan av att försöka hålla ihop sig själv och hushållet också tvingats kämpa mot myndigheterna.

– Jag har försökt få hjälp så många gånger, men de har bara gett mig kalla handen. Det känns som att hela samhället har vänt oss ryggen.

– Om Carro var här skulle hon ha varit så förbannad. Hon avskydde när folk blev felaktigt behandlade.

När Caroline kom in till förlossningsavdelningen på Mälarsjukhuset blev hon undersökt av en läkare. I journalen noterade läkaren att det kunde misstänkas att 30-åringen drabbats av kantavlossning. Det innebär att moderkakan lossnar från livmoderväggen för tidigt, något som kan vara livsfarligt både för barnet och mamman.

– Barnmorskan var i kontakt med läkaren som hade bakjour men han sa bara att de skulle fortsätta med att försöka få igång förlossningen. Inte ens när barnets hjärtaktivitet gick ner så kom läkaren för att undersöka Caroline. Han sa bara att vi skulle vänta lite till, säger Nicklas.

Efter några timmar fick Caroline svårt att andas. Barnmorskan undersökte henne vaginalt, och slog larm om att ett akut kejsarsnitt skulle genomföras.

– De tog ut William men sedan fick Caroline hjärtstopp. De fick igång hjärtat igen, men det stannade två gånger till.

Det skulle visa sig att hon drabbats av fostervattenemboli. Det är ett mycket allvarligt tillstånd, där fostervatten kommit in i mammans blodomlopp. Detta leder till en svår allergisk reaktion.

Vid det här laget var situationen kritisk för Caroline. Och läget försämrades snabbt.

– Hon blödde så mycket att det satte igång en chockreaktion där blodet började koagulera i kärlen. Det gjorde att hon fick massor av blodproppar.

Först när läkarna opererat bort Carolines livmoder upphörde blödningen. Hon kopplades till en respirator, och blev stabilare.

– När jag pratade med henne slog hennes hjärta snabbare. Det kändes hoppfullt att hon på något sätt var medveten om att jag var där, säger Nicklas.

Men efter ungefär en vecka slutade Caroline att reagera på stimuli. En röntgenundersökning visade att hon inte hade någon hjärnaktivitet. När 24 timmar hade gått stängde läkarna av apparaterna som hjälpte henne att andas.

– Jag tror att det var en propp i hjärnan som gjorde att hon dog. Men ingen har kunnat förklara för mig i detalj vad som hände.

Nicklas är mycket kritisk till hur vården, kommunen och Försäkringskassan agerat efter Carolines död.

– Kvinnokliniken gjorde ingenting för att hjälpa oss. De vill inte ens anmäla det som hänt, och jag fick kämpa i ett halvår för att få de dokument jag behövde för att ordna med allt det praktiska.

Från Eskilstuna kommun hörde Nicklas ingenting på flera veckor, trots att faderskapet inte var formellt fastställt. Det ledde till att Försäkringskassan inte betalade ut barnbidrag under tre månader.

– När jag sa att pengarna skulle betalas till mig sa en handläggare: ”Vi får väl se vad mamman säger om det”. Jag förstår inte hur de kan ha så dålig koll. Försäkringskassan skyller på socialnämnden och kommunen skyller på Försäkringskassan. Det ska se till barnens bästa, men i själva verket fokuserar de bara på vad som är bäst för dem.

– Jag har känt mig ifrågasatt hela tiden, och jag är säker på att det till stor del är på grund av att jag är man. Det känns så förnedrande.

Utifrån sina erfarenheter befarar Nicklas att hans familjs historia kommer att upprepa sig.

– Vi bestraffas dubbelt. Först dog Caroline, och sedan blev vi sparkade på av dem som borde hjälpa oss. Det är horribelt.

– Det känns som att de inte tar det som hänt på allvar. De vill inte gå tillbaka och undersöka vad som blev fel, och då kommer det att ske igen.


Fakta: Det här är fostervattenemboli

Fostervattenemboli är ett tillstånd som innebär att fostervatten kommer in i mammans blodomlopp. Det orsakar en akut allergisk reaktion.

Den drabbade insjuknar ofta snabbt. Fostervattenemboli kan leda till att mamman slutar andas, får hjärtstopp och kraftiga blödningar eller blodproppar.

Fostervattenemboli är mycket ovanligt. Det inträffar omkring två till åtta gånger på 100 000 graviditeter.

Källa: Vårdfokus

Publicerad:

LÄS VIDARE