Här är helikoptern som ska hjälpa till under coronakrisen

Uppdaterad 2020-04-22 | Publicerad 2020-04-21

På tisdagen fick personalen från luftburna intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset bekanta sig med en av Försvarsmaktens helikoptrar som ska hjälpa till att transportera svårt sjuka patienter med covid-19.

– Det här är en stor möjlighet för alla regioner, säger Per Bondegård, chef för Akademiska sjukhusets luftburna intensivvårdsavdelning.

På tisdagseftermiddagen genomfördes de sista förberedelserna i Uppsala, Göteborg och Luleå, och redan på onsdagen ska försvarets tre Black hawk-helikoptrar vara redo.

– Det kommer att innebära att vi får en väsentligt ökad kapacitet i och omkring mälardalen. Här på garnisonen i Uppsala har vi erfarenhet sedan tidigare med den civila ambulanshelikoptern. Vi har också ambulansflygplan som dagligen landar här, säger Robert Nylén, garnisonschef i Uppsala.

Vad är det som sjukvårdspersonalen har fått göra den här dagen?
– Det har varit en teorigenomgång kring helikoptern. Sedan har man genomfört en praktisk genomgång för hur man lastar i och ur, och hur utrustningen ska anslutas, så att personalen som ska jobba i helikoptern kan göra det säkert.

På tosdagen utbildades Akademiska sjukhusets personal på Försvarsmaktens helikopter.

”En stor möjlighet för alla regioner”

Per Bondegård, chef för Akademiska sjukhusets luftburna intensivvårdsavdelning, är tacksam för hjälpen från Försvarsmakten.

– Det här är en stor möjlighet för alla regioner, att kunna avropa den här resursen för att flytta den här patientgruppen med misstänkt eller bekräftad covid-19-smitta. Det är komplicerad patientgrupp som oftast är svårt sjuk och behöver en transport med hög vårdnivå, säger Per Bondegård.

– Vår personal är van att jobba i den här miljön från sin ordinarie tjänst på intensivvårdshelikoptern i Uppsala. Tillsammans med Försvarsmakten, Region Västergötland och Region Norrbotten kommer vi att kunna utföra det här uppdraget på ett bra och effektivt sätt.

”En organisation som liknar oss”

För personalen på Akademiska sjukhuset blir den största skillnaden samarbetet med Försvarsmaktens piloter och tekniker.

– Försvarsmaktens piloter och tekniker ombord känner vi inte till sedan tidigare, och är inte bekanta med. Däremot är det en organisation som liknar oss och som är vana med samarbete, så vi är inte oroliga.

Hur kommer det att fungera med den medicinska utrustningen ombord?
– Den medicintekniska utrustning ombord är densamma som vi använder i vanliga fall, så den känner vi oss trygga med. Sedan har Försvarsmakten gjort en jättefin anpassning av helikoptern, så att vi kan ansluta vår utrustning på ett korrekt sätt med både ström och gasförsörjning.