Kuppen mot Strängnäs domkyrka

22-åringen erkänner kyrkostölden i rätten

Dna har säkrats på återfunna regalierna

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Den unge man som åtalats för att ha stulit regalier från Strängnäs domkyrka erkänner nu brottet.

– Det är han som har utfört stölden. Det ska inte rubriceras som ett försök, säger advokat Johan Eriksson i rätten, skriver SVT Nyheter.

I dag avslutas rättegången mot den 22-årige man som åtalats för att ha stulit regalier värda cirka 65 miljoner från Strängnäs domkyrka i somras.

Senast han var i rätten fick rättegången avbrytas, när nyheten uppdagades att skatterna hittats i en soptunna i Åkersberga utanför Stockholm.

– Vad som tillkommit för hans del är att bevisläget har stärkts, eftersom vi hittade regalierna. Jag skickade in kompletterande bevis i går, säger kammaråklagare Reena Devgun på fredag morgon.

Dna har säkrats

22-åringen har hittills nekat till brott. Men på fredagen inleddes rättegången med att advokat Johan Eriksson meddelade att mannen erkänner grov stöld.

Dna från 22-åringen har hittats på föremålen.

– Resultaten för undersökningen talar extremt starkt för att dna kommer från XX om man bortser från möjligheten att det kommer från en nära släkting, säger åklagare Reena Devgun, rapporterar SVT Nyheter.

Föremålen som hittades i soptunnan har blivit deformerade, konstaterar kammaråklagare Isabelle Bjursten i rätten.

– Kronringen som helhet är deformerad. Den är intryckt på sidorna bland annat.

Två personer till häktade

Efter att regalierna hittats har ytterligare två personer häktats misstänkta för inblandning. Bland annat en 24-åring som misstänks ligga bakom att regalierna dök upp i Åkersberga den 5 februari.

– Där är vi i ett annat skede i processen. De är häktade, misstänkta för brott och vi kommer ta ställning till hur vi ska gå vidare, säger åklagare Reena Devgun till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är stöldligan som misstänks för domkyrkokuppen

ÄMNEN I ARTIKELN

Kuppen mot Strängnäs domkyrka

Brott

Strängnäs

AB Voice