Många rösträkningsmaskiner förstörda i brand

TT-AFP

Publicerad 2018-12-13

En efterträdare ska utses till Joseph Kabila vid presidentvalet i Kongo-Kinshasa den 23 december. Arkivbild.

Omkring 8 000 rösträkningsmaskiner har förstörts i en brand i valkommissionens lokaler i Kongo-Kinshasa.

Därmed har en stor majoritet av de maskiner som var avsedda för huvudstaden Kinshasa under det stundande presidentvalet gått förlorade.

Cirka 8 000 av totalt 10 368 maskiner som skulle ha använts i Kinshasa har förstörts i branden natten till torsdagen. Den nationella valkommissionen (Ceni) meddelar dock att valet ska hållas som planerat den 23 december.

Då ska en efterträdare utses till Joseph Kabila som styrt landet sedan 2001. Upptakten till valet har präglats av våldsamheter. Nu utbyter den styrande koalitionen och oppositionen beskyllningar mot varandra om branden.

En 17-åring dödades också sedan polis avfyrat skott vid ett valmöte med presidentkandidaten Felix Tshisekedi, uppger Tshisekedis parti UDPS.

– En ung man på 17 år som sjöng tillsammans med partianhängare dödades av en polis som sköt mot honom, säger Denis Kalombo, företrädare för partiet.

På onsdagen utbröt upplopp i Kalemie i de östra delarna av landet när oppositionskandidaten Martin Fayulu valtalade. På tisdagen dödades två av hans anhängare och 43 skadades vid ett valmöte i Lubumbashi, landets näst största stad.

Följ ämnen i artikeln