Nordkoreas mål inför toppmötet: Håll Kim säker

Publicerad 2018-06-04

Toppmötet mellan Kim Jong-un och Donald Trump sägs bli av.

Nu återstår bara det praktiska.

Hur ska säkerheten garanteras, hur ska samtalen genomföras, vad ska kommuniceras utåt och – vem ska betala Kim Jong-uns hotellrum?

Beskedet om att Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un skulle mötas slog ner som en bomb efter att de båda hotat ”förinta” varandra med kärnvapen.

Trots nordkoreanska löften om att deras arsenal skulle förvandla USA ”till aska och mörker” och Trumps uttalande om att hans ”knapp är större” än diktatorns var beskedet i mars att de två skulle mötas.

Och att det skulle ske snart.

Efter veckor av spekulationer spikades datumet till 12 juni och platsen till Singapore.

Sen ändrade president Trump sig i slutet av maj.

I ett brev skickat till Kim Jong-un 24 maj meddelade presidenten att mötet var inställt:

”Du pratar om er kärnvapenkapacitet, men våra är så massiva och kraftfulla att jag ber till Gud att de aldrig behöver användas” skrev han bland annat.

Mängder av praktiska förberedelser

Bara 24 timmar senare var dock mötet i princip inskrivet i presidenten och diktatorns kalendrar – igen. Nu tyder det mesta på att de två ses ansikte mot ansikte i Singapore 12 juni.

Allt som kvarstår är mängder av praktikaliteter. I allt från högt till lågt, enligt Politico. När och hur ska de två ledarna fotograferas, vad ska ätas och hur ska resultaten från mötet kommuniceras?

Men en av de allra viktigaste frågorna är säkerheten.

Nordkoreanska diplomater som rest till Singapore för att förbereda tillsammans med amerikanska kollegor ska ha haft tydliga direktiv. De ska ha försetts med ett dokument med ett budskap: ”Garantera ordförande Kim Jong-uns säkerhet framför allt”.

Den nordkoreanska diktatorn rapporteras vara ”livrädd” för att utsättas för mordförsök men utöver deras fysiska säkerhet är arrangörerna oroliga för spioneri från bland annat Ryssland, uppger Politico.

”Aggressiva dryckesvanor”

Politico har också pratat med Madeleine Albright som var utrikesminister under Bill Clintons tid som president. Hon träffade nämligen Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, och påpekar något som skulle kunna bli ett orosmoment under mötet – ledarnas olika syn på alkohol.

Donald Trump är helnykterist medan Kim Jong-un rapporterats ha ett gott öga till åtminstone rött vin.

– Jag ägnade stora delar av kvällen under vårt möte med att försöka avvärja den nordkoreanska delegationens aggressiva dryckesvanor som verkade kräva konstant påfyllning av glasen och i ständiga skålar, säger Albright till Politico.

Med hela världens ögon på mötet blir alla detaljer viktiga. Men en av de mest omskrivna inför mötet är betalning av Kim Jong-uns hotellrum.

Kan rubba maktbalansen

USA har rapporterats vara villiga att betala för det boende Kim och hans stab vill ha. Men samtidigt finns det oro för att det kan rubba maktbalansen mellan de två huvudpersonerna och anses förolämpande av Nordkorea, uppger ABC News.

Officiellt uppger USA nu att de inte under några omständigheter kommer stå för den nordkoreanska notan.

– Vi betalar inte åt den nordkoreanska delegationen och vi ber inte heller någon annan att göra det, säger Heather Nauert, talesperson för utrikesdepartementet, enligt ABC News.

Ett förslag som nämnts är att Singapore bjuder på vistelsen. Ett annat kommer från nedrustningsorganet ICAN som säger, ungefär, att det är en smal kostnad att stå för i utbyte mot kärnvapen-nedrustning och fred.

”Får inte förolämpa ledaren”

Däremot räknar omvärlden med att Trump och Jong-un ska utbyta symboliska gåvor. Albright minns att hon hade med sig en basketboll som signerats av Michael Jordan att ge till den baskettokiga Kim Jong-il.

– Identifierandet av rätt gåva till Kim Jong-un kommer att vara en delikat uppgift, säger Scott Snyder vid rådet för utrikes relationer till Politico.

– Det får varken förolämpa eller hylla ledaren på ett otillbörligt vis.

Nordkorea sägs ha en mer excentrisk tradition vad gäller gåvor – allt från delikatesser till hundvalpar.

Och löses alla praktiska göromål och mötet faktiskt äger rum verkar de båda ledarna var mycket positiva till framtiden.

– Det kommer vara en början. Jag säger inte, och har aldrig sagt, att det kommer ske med möte. Vi har en historia med åratal av fientlighet, år av problem och år av, verkligen, hat mellan så många olika nationer, säger Donald Trump.

– Men jag tror att vi kommer att få ett väldigt positivt utfall i slutändan.