Nobelpriset i litteratur till Vargas Llosa

Uppdaterad 2016-10-07 | Publicerad 2010-10-07

Svenska Akademien tillkännagav namnet på årets Nobelpristagare i litteratur torsdagen den 7 oktober kl. 13.00 i Börssalen.

Priset går till den peruanske författaren Mario Vargas Llosa.

– Han blev mycket mycket glad och mycket mycket rörd. Han befinner sig i New York där han förbereder en föreläsning, säger Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund.

Englund hade kontakt med Mario Vargas Llosa tidigt i morse svensk tid.

En berättare

– Jag är fortfarande väldigt överraskad, jag hade verkligen inte väntat mig det här. För många år sedan nämndes mitt namn, men utan att jag visste om det var på allvar eller inte. Jag trodde jag var helt glömd av Svenska Akademien, jag visste inte ens att priset delades ut den här månaden, säger Mario Vargas Llosa till TT Spektra på telefon från New York där han befinner sig.

När TT Spektra når honom har han fortfarande inte pratat med sin familj.

– Underbart, jag hoppas det är sant, säger Mario Vargas Llosa när han får prismotiveringen "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag" uppläst för sig på spanska.

Peter Englund motiverar valet av pristagare med att Mario Vargas Llosa står för ett av de stora författarskapen inom den spanskspråkiga världen.

– Det handlar om en berättare, men också en berättare som utvecklat berättarkonsten på ett fantastiskt vis.

Kontroversiell roman brändes

Vargas Llosa är född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen "Staden och hundarna" 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt.

Han har under de senaste åren bott i bland annat Barcelona, Madrid, Paris och Lima. Bland hans andra kända verk kan nämnas "Det gröna huset", "Tant Julia och författaren", "Kriget vid världens ände", "Bockfesten" och "Den stygga flickans rackartyg". Hans romaner har översatts till ett fyrtiotal språk.

– Mitt förhållande till Peru är speciellt. Trots att jag levt större delen av mitt liv i andra länder, och trots att jag är en svuren motståndare till all form av nationalism, utspelar sig mina berättelser i Peru. Det beror antagligen på att jag bodde där under de avgörande barn- och ungdomsåren. Min känsla för mitt land är djup och instinktiv, har författaren sagt till den finska tidningen HBL.fi.

Salander-fan

Vad många kanske inte vet är att Vargas Llosa i tidningen El Pais har hyllat författaren Stieg Larsson. Han har berättat att han under ett antal veckor sträckläste Larssons böcker om Lisbeth Salander, en karaktär som han hälsade välkommen bland de odödliga litterära gestalterna.

Medlem i akademien

Vargas Llosa är sedan mitten av 70-talet invald i den peruanska akademien och sedan 90-talet även i den spanska. Han är också hedersdoktor och har undervisat och föreläst vid en rad universitet världen över. Han har också gjort sig känd som en framstående essäist och journalist.

Mario Vargas Llosa har också gjort inhopp i politiken när han 1990 ställde upp som presidentkandidat i Peru. Han förlorade dock valet.

Otippad

Vargas Llosa är ett världsnamn inom litteraturen men tillhörde inte favoriterna i förhandsspekulationerna. Hos Ladbrokes gav ett spel på honom 26 gånger pengarna. Vargas Llosas namn har dock ofta figurerat i Nobelprissammanhang.

Mer inom kort

Följ ämnen i artikeln