Nordkorea tillåter observatörer

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordkorea kommer att tillåta internationella observatörer att övervaka en ”permanent nedmontering” av landets viktigaste robotanläggningar, säger Sydkoreas president Moon Jae-In efter sina överläggningar med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Nordkorea och Sydkorea är överens om att den koreanska halvön ska bli ett fredligt område ”utan kärnvapen och kärnvapenhot”, säger Moon i Pyongyang.

– Nordkorea har gått med på att permanent stänga robotbasen Tongchang-ris testanläggning och uppskjutningsanläggning, i närvaro av experter från relevanta länder, säger han.

Kim Jong-Un säger under presskonferensen att han vill resa till Seoul ”inom en snar framtid”.

Journalister tittar på en stor skärm när Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un visar upp undertecknade dokument efter onsdagens överläggningar.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Journalister tittar på en stor skärm när Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un visar upp undertecknade dokument efter onsdagens överläggningar.

Om Kim kommer till Sydkorea blir det första besöket i grannlandet av en nordkoreansk ledare sedan den koreanska halvön delades på 1950-talet. Alla toppmöten som ägt rum de senaste decennierna har skett antingen i Nordkorea eller i gränsområdet mellan länderna.

De två har skrivit under ett gemensamt uttalande om total kärnvapenavrustning.

USA:s UD:s talesperson Heather Nauert sade på tisdagen att Washington hoppades att toppmötet ska föra med sig ”meningsfulla, verifierbara steg mot atomavrustning av Nordkorea”, och att mötet är en historisk möjlighet för Kim Jong-Un att hedra de utfästelser han gjort till Trump.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kommer att stå värd för ett möte i FN:s säkerhetsråd nästa vecka, uppger Nauert.

– Det mötet kommer att ge ministern en chans att informera säkerhetsrådet om våra försök att nå en slutgiltig och helt verifierbar atomavrustning i Nordkorea och även understryka behovet av att alla medlemsstater följer de gällande sanktionerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE