Polisen efterlyser okänd fiskare efter domkyrkokuppen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter den spektakulära kuppen mot domkyrkan i Strängnäs cyklade gärningsmännen ner till vattnet och flydde i en båt.

Men plötsligt slutade båten fungera – och kyrkotjuvarna fick hjälp av en fiskare.

Nu går polisen ut i TV3:s ”Efterlyst” i hopp om att få kontakt med den okända båtmannen.

Rättegången mot den 22-åriga man som åtalats för kuppen mot domkyrkan i Strängnäs avslutades förra veckan.

Han erkände att han slog sönder glasmontrarna och tog två guldkronor och ett riksäpple från 1611. Regalierna värderas till 65 miljoner kronor.

I början av februari hittades de internationellt efterlysta regalierna i en soptunna som var märkt med texten ”BOMB” – ovanpå en bil, något som Aftonbladet tidigare kunnat avslöja.

Men 22-åringens kumpan har ännu inte kunnat åtalas.

1 av 10 | Foto: LINA LARSSON
Gärningsmännen flydde i båt efter domkyrkokuppen.

Flydde ut på vattnet

I jakten på vittnen som kan ha avgörande information går polisen ut i TV3:s ”Efterlyst” och vädjar om att en okänd fiskare ska höra av sig.

Efter stölden dumpade nämligen 22-åringen och medhjälparen sina cyklar och fortsatte flykten med båt.

Men efter en stund fick de problem.

– Någonting händer så deras båt går sönder. Så de blir liggande still ute i vattnet. Det är då kille nummer ett kommer och plockar upp dem och bogserar dem, och bogserar dem mellan Arnö och Oknö, säger polisens utredare Patrik Zanders till ”Efterlyst”.

1 av 2 | Foto: EFTERLYST
Patrik Zanders, utredare, pekar ut platsen där fiskaren ska ha bogserat tjuvarna.

Fiskare ryckte in efter bensinstopp

Fast mannen som bogserade kyrkotjuvarna fick slut på bensin och blev också liggande ute på vattnet.

Då ryckte ytterligare en man in, en fiskare, och hjälpte till med bogseringen.

– Det är en kille i 40-50 årsåldern. Han sitter i en liten vit eka och på den ekan sitter en aktersnurra och dessutom en liten elmotor i fören. Den här personen som sitter och fiskar tar över bogseringen, säger Patrik Zanders och fortsätter:

– Han är superviktig för oss att få kontakt med för han har ju förmodligen bogserat de här två gärningsmännen, och förmodligen med godset också.

 

Om man känner igen sig själv i beskrivningen av mannen, eller har andra vittnesuppgifter, uppmanas man kontakta polisen på ”Efterlyst” på telefon 08-702 00 90 eller via mejl på efterlyst@tv3.se.
 
”Efterlyst” sänds klockan 20.00 i TV3 på torsdagar.

 

Det misstänkta kompisgänget i Åkersberga

22-åringen: Åtalad för brottet men rättegången i Eskilstuna tingsrätt fick avbrytas när nyheterna kom om de hittade regalierna. Hans blod fanns i kyrkan och på den stulna damcykel han misstänks ha flytt på efter kuppen.
24-åringen: Häktad skäligen misstänkt för grovt häleri. Enligt polisen ska han inte ha varit med i kyrkan, men har koppling till hur regalierna plötsligt dök upp i Åkersberga. 22-åringen och 24-åringen beskrivs i polisens förundersökning som kompisar och åtalades i höstas för att ha stulit kläder för 165 000 kronor från en klädbutik. Den rättegången är dock framskjuten på grund av fallet med regalierna.
26-åringen: Häktad på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Polisen tror att han var 22-åringens medbrottsling i kyrkan.
35-åringen: Avlyssnad av polisen, troligtvis i utredningen om regalierna men åklagare vill inte bekräfta det. Har fått en offentlig försvarare och är ”intressant i utredningen” enligt åklagare.

Publicerad:

LÄS VIDARE