Storbritannien uppmanas släppa ögrupp

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-05-22 | Publicerad 2019-02-25

Ursprungsbefolkning – chagossier – i protest utanför domstolen i Haag. Arkivbild från september förra året.

Storbritannien bör så snart som möjligt lämna över kontrollen av Chagosöarna, anser Internationella domstolen i Haag (ICJ).

Skärgårdsöarna, som ligger mitt i Indiska oceanen, har varit under brittisk kontroll i över 200 år, men är sedan flera decennier tillbaka föremål för en territoriell dispyt mellan Storbritannien och Mauritius.

"Storbritannien är förpliktigat att avsluta sitt styre i Chagosarkipelagen så fort som möjligt, och därigenom låta Mauritius fullborda avkoloniseringen av dess territorium", lyder ICJ:s rådgivande besked.

"Historiskt ögonblick"

Beskedet utgör ett historiskt ögonblick för Mauritius, anser önationens president Pravind Jugnauth.

"Vår territoriella integritet kommer nu att bli fullständig och när så sker kommer chagossierna och deras ättlingar äntligen kunna vända hem", säger han i ett uttalande.

Öarna har inga permanenta invånare och ingen infrastruktur, men USA har en militärbas på den största ön Diego Garcia som har varit ett flygnav i krigen i Afghanistan och Irak. Det har också rapporterats att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA haft ett hemligt fängelse för misstänkta terrorister där.

Basen byggdes på 1960-talet, då Storbritannien bröt ut öarna i ett utomeuropeiskt brittiskt territorium strax före det att Mauritius utropade självständighet. I samband med det deporterades också öarnas ursprungsbefolkning helt och hållet.

Försvarar försvaret

Storbritannien har bett om ursäkt för hur man gick till väga vid deporteringarna, men anser att Mauritius gjorde fel som tog saken till domstol. Landet avfärdar också domstolens beslut.

"Försvarsanläggningarna i det brittiska Indiska oceanen-territoriet bidrar till att skydda människor här i Storbritannien och runtom i världen från terroristhot, organiserad brottslighet och pirater", lyder ett uttalande från det brittiska utrikesdepartementet.

Om man räknar med även mindre landytor, såsom kobbar, består området av över 1 000 öar. Det omfattar också ett av världens största korallrev, som klassas som ett marinreservat.