Upptrappningen i Iran: ”De kommer få avskräckande straff”

Publicerad 2022-10-09

Protesterna i Iran är inne på sin fjärde vecka.

Nu visar rapporter en upptrappning i våldet från de iranska myndigheterna.

– Från och med nu kommer de som grips i upploppen att stanna i fängelse tills de ställs inför rätta, säger Irans biträdande inrikesminister.

Studenter och gymnasieelever har varit drivande i protesterna i Iran. Nu rapporterar flera medier om en våldsam upptrappning i iranska Kurdistan under helgen.

Under nya protester i de kurdiska städerna Sanandaj och Saqez under lördagen sköt de iranska säkerhetsstyrkorna mot demonstranterna, skriver CNN.

– Elever i skolorna i Sanandaj och Saqqez startade protesterna. Sedan startade regeringsstyrkor en attack mot en av skolorna i Saqqez, sade Azhin Sheikhi från den Oslo-baserade kurdiska människorättsgruppen Hengaw lördagen.

Minst två personer ska ha skjutits till döds och flera har rapporterats skadade.

 

Här är extrema duon folket i Iran protesterar mot

 

Körde bil och tutade – sköts ihjäl

Ett av dödsoffren var en man, som ska ha blivit skjuten efter att ha kört förbi patrullerande poliser och tutat. Att tuta har nämligen blivit ett sätt för demonstranterna att uttrycka sitt missnöje med landets regim, skriver AP.

Efter dödsbeskedet av de två demonstranterna ökade spänningarna ytterligare och sammandrabbningarna fortsatte inpå söndagen på flera håll i regionen.

Overifierade videoklipp på sociala medier visar när hundratals elever protesterar i helgen och möts då av tårgås, batonger och i många fall skjutvapen från säkerhetsstyrkorna.

Regimen fortsätter däremot att förneka att skarp ammunition ska ha använts vid protesterna.

Skolor stormades och elever greps

Till följd av lördagens upptrappning stormade iranska säkerhetsstyrkor flera skolområden i regionen på söndagen, skriver The Guardian. Säkerhetsstyrkorna ska ha kommit i skåpbilar utan registreringsskyltar.

Flera minderåriga elever uppges nu blivit gripna.

Den iranske utbildningsministern Mohammad Mahdi Kazem hävdar däremot att inga elever ska ha tagits från skolområdena.

Därefter beslöt de iranska myndigheterna att stänga ner alla gymnasieskolor och högskolor i Kurdistan på obestämd tid, vilket tyder på en fortsatt oro hos myndigheterna.

Oroligheter på gatorna i Teheran tidigare i september.

 

Experter: Då kan det bli en ”iransk vår”

 

Under söndagen träffade den iranske presidenten Ebrahim Raisi säkerhetstjänsten för att diskutera hur man kan effektivisera insatserna mot protesterna.

Efteråt sa Irans biträdande inrikesminister för säkerhetsfrågor Seyed Mirahmadi följande:

– Igår, bortsett från Teheran och Sanandj, var landet helt fredligt ... Från och med nu kommer de som grips i upploppen att stanna i fängelse tills de ställs inför rätta. De kommer snabbt att åtalas och deras straff kommer att vara avgörande och avskräckande.

Kräver krafttag från EU

Tysklands utrikesminister Annalena Baebock kräver nu EU-inreseförbud och frysning av tillgångar för de som är ansvariga för vad hon beskriver som brutalt förtryck mot demonstranterna, skriver AP News.

– Alla som misshandlar kvinnor och flickor på gatan, kidnappar människor som inte vill något mer än att leva fritt, arresterar dem godtyckligt och dömer dem till döden står på fel sida av historien, säger hon till tidningen Bild am Sonntag på söndagen.

Hon tillägger:

– Vi säger till människorna i Iran: Vi står och förblir vid er sida.

Vilka personer och organisationer det skulle beröra uppgav Baerbock inte.

Protester i Iran.

ANNONS