Kristersson: ”Sverige behöver köpa minst två kärnkraftsreaktorer”

Publicerad 2023-01-03

PARIS/STOCKHOLM. Sverige behöver mer kärnkraft.

Nu vill regeringen köpa minst två kärnkraftsreaktorer.

– Jag är helt öppen för att Frankrike är ett av de länder som ser till att Sverige får mer kärnkraft, säger Ulf Kristersson i samband med att han mötte pressen i Paris.

Ulf Kristersson mötte i dag pressen inför mötet med Frankrikes president Macron. Han betonade att han vill att Sverige och Frankrike ska ha ett djupare samarbete kring kärnkraftsfrågan i framtiden. 

Ulf Kristersson pratade också om samarbetet mellan Frankrike och andra länder i kärnkraftsfrågan, där Frankrike är ett av få länder i världen som tillverkar kärnkraftsreaktorer. 

– Sverige behöver köpa minst två kärnkraftsreaktorer, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Statsminister Ulf Kristersson och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Franska kärnkraftsproblem

Samtidigt dras den franska kärnkraften med stora problem.

I juli förra året stod hälften av landets 56 kärnkraftverk stilla och priset på el rusade under några av landets värsta värmeböljor på flera år.

Bakgrunden till att så få reaktorer är i bruk är bland annat undersökningar av så kallade korrosionsskador, underhåll av flera reaktorer samt lågt grundvatten på flera håll i landet, något som gör att produktionstakten går ner.

Svarar på kritiken

Kristersson pratade även om att Sverige behöver komma in i samarbetet som Frankrike har med andra länder i kärnkraftsfrågan. 

– Frankrike är Sveriges största europeiska investeringsland just nu, säger Ulf Kristersson.

Från den liberala gruppen i EU-parlamentet har den svenska regeringens samarbete med Sverigedemokraterna vållat oreda på slutet.

I oktober skrev dess ordförande Stéphane Séjourné, fransman och partikamrat med Emmanuel Macron, på sociala medier att de svenska Liberalerna inte längre skulle bjudas in på gruppens evenemang.

I november lämnade hans partikamrat Pascal Durand sin plats i den liberala gruppen och gick med i EU-parlamentets socialdemokratiska dito, som en protest mot att de svenska Liberalerna samarbetar med SD på hemmaplan.

På frågan hur det känns att vara den som har bjudit in Sverigedemokraterna som gett upphov till kritik i Bryssel svarar Kristersson:

– Jag ser väldigt mycket på svensk politik som europeisk politik, man måste få någonting gjort. Det räcker inte med att prata, säger Ulf Kristersson.