Larmet: Skickar torpeder för att döda i Storbritannien

Uppdaterad 2022-11-14 | Publicerad 2022-11-13

Det folkliga upproret mot regimen i Iran vägrar låta sig kuvas.

Samtidigt varnas dissidenter i Storbritannien för iranska torpeder.

– Jag fick veta att det kan vara så enkelt som att du står i tunnelbanan och någon knuffar dig framför tåget, säger journalisten Potkin Azarmehr.

Följ ämnen
Iran

Nyligen fick ett antal journalister på den oberoende tv-stationen Iran International med bas i London ett otäckt besked. En grupp torpeder hade skickats från Iran med uppdraget att mörda dissidenter på brittisk mark, skriver Sunday Times.

Aliasghar Ramezanpoor, en av journalisterna, har personskydd dygnet runt på grund av hotet från den iranska regimen.

– De [iranska agenterna] säger att om du inte slutar med det du gör så kommer vi efter dig. Det är budskapet, säger han.

Ansvaret för att hantera hoten vilar på säkerhetstjänsten MI5 och avdelningen för antiterrorism hos polisen. Under våren har ett hundratal iranska dissidenter fått ett brev från polisen som varnar för risken att luras tillbaka till Iran och dömas till döden, skriver Sunday Times.

Irans president Ebrahim Raisi.

Varningen: Lejer kriminella

Tidningen har tagit del av ett varningsbrev som skickades till den iransk-brittiske journalisten Potkin Azarmehr. I brevet från polisen uppmanas han att vara försiktig med mejl, telefonsamtal och textmeddelanden, såväl som att se upp för misstänkta inbjudningar från främlingar.

Potkin Azarmehr informerades också om att den iranska regimen sannolikt bytt strategi från egna agenter till att leja kriminella utifrån för att utföra attentat.

– Jag fick veta att det kan vara så enkelt som att du står i tunnelbanan och någon knuffar dig framför tåget, säger han.

I samband med protesterna, som utlöstes av att 22-åriga Mahsa Jina Amini dog efter att ha gripits av moralpolisen, aktiverades agenter kopplade till det mäktiga Revolutionsgardet, skriver Sunday Times.

Iran International-journalisten Aliasghar Ramezanpoor ser upproret som den största rörelsen sedan den islamiska revolutionen 1979.

– Revolution är inte bara något stort ord – det är vad som händer, säger han.

Aktivister: ”Gatorna är våra”

Protesterna i landet har pågått i snart två månader. Regimen har svarat med brutalt våld. Hittills har 326 människor dött, enligt organisationen Iran Human Rights. Massarresteringar han gjorts och säkerhetsstyrkorna har skjutit skarpt in i folkmassor.

Återkommande dokumentation av grovt våld mot den egna befolkningen har gjort att ett flertal länder kräver ett särskilt möte i FN-rådet för mänskliga rättigheter.

Det är något som ledarna i Teheran motsätter sig. Iranske utrikesministern Hossein Amirabdollahian har ”varnat” FN-chefen Antonio Guterres för konsekvenserna om mötet hålls, skriver Al Jazeera.

I det regimkontrollerade parlamentet i Iran har 227 politiker istället krävt dödsstraff för människor som deltagit i protesterna. FN uppskattar att 14 000 personer, däribland barn, har gripits av säkerhetsstyrkor sedan protesterna inleddes. Flera personer har redan dömts till döden.

Trots regimens hårda linje fortsätter protesterna. Aktivister runtom i Iran kallar till nya landsomfattande demonstrationer på tisdag, skriver Al Arabiya.

“Låt oss samlas för att erövra en av motorvägarna i Teheran. Gatorna är våra” lyder en uppmaning från iranska aktivister.

Protesterna i landet har pågått i snart två månader till följd av Masha Jina Aminis död.