Paradisläckan

Kungavännen Bertil Hult pekas ut för hemliga skatteupplägg

Av: 

TT

NYHETER

EF-grundaren Bertil Hult har avancerade, dolda bolagsupplägg i skatteparadis, visar Paradisläckan.

Den hemlighetsfulle miljardären bjuder regelbundet kungafamiljen på flygturer med sitt Bermuda-registrerade privatplan.

Bertil Hult är mannen bakom den stora språkresekoncernen EF, med verksamhet i 116 länder och över 40 000 anställda. Han är också en av Sveriges rikaste personer, en doldis som sällan ger intervjuer och god för över 35 miljarder kronor.

Kungavännen har också över 25 företag i skatteparadis, främst Bermuda, visar tusentals hemliga sidor i den stora Paradisläckan.

SVT:s ”Uppdrag granskning”, TT:s samarbetsparter i granskningen av läckan, har analyserat dokumenten om Hult. Tv-programmet kan rapportera att miljardären använder en klassisk internationell metod för att slippa skatt: Han placerar flera av EF-koncernens varumärken i Bermuda och Luxemburg.

Då kan andra EF-företag som bedriver riktig verksamhet betala royalty och licenser dit för rätten att använda varumärkena. Företag som Facebook och Nike hör till dem som har liknande lågskattelösningar. Så minskas vinsten – och skatten – i länder med högre skattesatser, medan vinsten ökar i skatteparadisen.

I bara en bolagsstruktur, via Luxemburg och Malta, har Bertil Hult personligen på tre år tagit ut 300 miljoner kronor i vinstutdelning.

Bjöd Victoria

– Syftet är att få ner skatten så nära noll som möjligt. Det är ett extremt komplicerat upplägg som betyder att man kringgår en mängd olika regler i olika länder. Man spelar ut skattesystem mot varandra, man trixar på olika sätt, som gör att till slut så betalar man inte någon skatt alls, med undantag av lite nominell beskattning här och där, säger Torsten Fensby, expert på skatteflykt.

Han ser dock inte att uppläggen är olagliga.

När kronprinsessan Victoria gifte sig med sin Daniel 2010 lät de sig bjudas av Hult på sin bröllopsresa med hans flygplan och lyxjakt i Franska Polynesien och i USA, i EF-miljardärens hus där. En gåva för miljonbelopp. Det väckte anklagelser om korruption, tills en åklagare konstaterade att Victoria är undantagen från lagen om mutbrott.

– Det är en god vän och att nyttja goda vänners färdmedel är inget konstigt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Flyger kungaparet

Trots kritiken har kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia flera gånger senare låtit sig flygas med Hults plan, enligt Uppdrag granskning. Hovet bekräftar och försvarar sig med att det varit privata resor. Den senaste, till en fest som Hult hade i Moskva i somras, säger hovet att man dock har tänkt betala för – men att man fortfarande inte har fått någon faktura.

Hults rikedomar och närhet till kungafamiljen har varit i rampljuset förr. Han har bjudit in Rod Stewart och Janet Jackson att uppträda på privata fester, har två privatflygplan och en lyxjakt. Vad som inte är känt är att dessa lyxfarkoster registrerades på brevlådeföretag på Bermuda, med hjälp av juristbyrån Appleby som har Hult och EF som kund.

Den typen av upplägg kan Applebys kunder tjäna miljoner på, framgår av handlingar från juristbyrån.

Därifrån kommer merparten av materialet i Paradisläckan som lämnats till tyska Süddeutsche Zeitung och delats med TT, SVT och andra medieföretag samordnade av journalistnätverket ICIJ.

Tyst från Hult

Skatteverket har samtidigt underkänt att sju av Hults anställda piloter är skattskrivna i Schweiz. De bor officiellt i samma lägenhet i Luzern, inte långt från EF:s huvudkontor. Men grannar där har aldrig sett dem. Skatteverket konstaterar att de bor i Sverige. De har därför åkt på en skattesmäll och straffavgifter på miljoner.

Varken Hult eller någon annan företrädare för EF vill bli intervjuad. I ett skriftligt svar säger EF att bolagets struktur inte är uppsatt för att undvika skatt, att Hults båt och flyg inte registrerats på Bermuda av skatteskäl, samt att han betalar privat när han använder dem.

Doldisen Hult sade 2006 till SVT att han ”inte ser någon uppsida” med att berätta om företagets struktur och försäljning:

– Vi ser inte att det kan gynna oss på något sätt. Vi kan däremot se att det kan missgynna oss, och då är det bättre att inte berätta det.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Paradisläckan – det här handlar det om

ÄMNEN I ARTIKELN

Paradisläckan

Bertil Hult

EF

Uppdrag granskning

Franska Polynesien