Misstänkt affärsman pekar mot Maltas regering

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Stringer/AP/TT
Den maltesiske affärsmannen Yorgen Fenech möter allmänheten i Valletta efter att ha försökt blanda in regeringens tidigare stabschef i mordkomplotten i domstol.

NYHETER

Utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia har fått marken att skälva under Maltas premiärminister Joseph Muscat, som uppges förbereda en avgång.

En av de huvudmisstänkta pekar inför domstol ut Muscats "högra hand" som inblandad.

Demonstrationerna fortsätter utanför regeringsbyggnaden i Valletta, för sjätte kvällen de senaste tio dygnen.

Enligt uppgifter i den maltesiska tidningen Times of Malta står premiärminister Muscat i begrepp att avgå. Denne uppges ha informerat sina medarbetare och landets president om detta, men än har inget besked getts.

Omfattande protester har krävt Muscats avgång sedan utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia trappats upp med uppgifter som på olika sätt blandat in regeringstjänstemän och statsråd.

Två personer står i fokus i detta skede av utredningen: den inflytelserike affärsmannen Yorgen Fenech och Keith Schembri, fram till nyligen regeringens stabschef och nära vän till premiärminister Muscat.

Ljudupptagningar i rätten

Yorgen Fenech, som greps förra veckan när han var på väg att lämna landet, pekar ut Schembri som i högsta grad inblandad i mordet.

I ett domstolsframträdande på fredagen gjorde hans juridiska ombud gällande att Schembri under de senaste två åren hållit Fenech uppdaterad om hemliga detaljer från mordutredningen som måste ha kommit direkt från förundersökningsledaren.

Med olika ljudupptagingar ville de lyfta fram Schembris kontakter med förundersökningsledaren och påvisa det orimliga i att polisen avfört honom från utredningen. De kräver att förundersökningsledaren petas och ersätts med någon annan.

– Hur kan Yorgen Fenech få en rättvis prövning när vi vet att denna person hade en nära relation till personen som utreder, frågade sig Fenechs företrädare Marion Camillieri i rätten.

Efter förhandlingarna klev Yorgen Fenech, som sedan tidigare släppts mot borgen, ut från domstolsbyggnaden och tände till synes obekymrad en cigarett, med solglasögon på. Han mötte ett pressuppbåd och demonstranter och vandrade ensam, utan vakter, genom Valletta.

– Jag fruktar för mitt liv, jag är redo att gå hela vägen för att rättvisa ska skipas och för att sanningen ska komma ut, sade Fenech.

Ekonomiska band

Uppgifter om tvivelaktiga ekonomiska kopplingar till just Yorgen Fenech var vad som föranledde Keith Schembris avgång tidigare i veckan. Två ministrar i Muscats regering avgick samtidigt, av samma anledning: näringslivsminister Chris Cardona och turismminister Konrad Mizzi.

Schembri greps av polis i tisdags, men släpptes sedan på torsdagen, varpå polisen sade att han inte längre var av intresse för utredningen.

En talesperson för regeringen bemöter Fenechs framställan med att säga att en misstänkt inte har rätt att diktera villkoren för utredningen och att förundersökningsledaren i fråga kan fallet "utan och innan".

Yorgen Fenech har erbjudit sig att redogöra för Schembri, Cardona och Mizzis kopplingar till mordet i utbyte mot immunitet, men fått avslag på detta från regeringen. Hans uppgifter har enligt Times of Maltas källor tagits emot med viss skepsis i och med att han söker en fördelaktig uppgörelse för sig själv.

Den tidigare stabschefen och ex-ministrarna nekar till alla anklagelser och har i övrigt inte kommenterat den senaste händelseutvecklingen.

Uppges vänta på domstolen

Premiärminister Joseph Muscat höll krismöte med regeringen sent på torsdagskvällen och enligt Times of Maltas källor förbereder han sig för att avgå i ett tv-sänt tal, om och när Yorgen Fenech formellt anklagas för inblandning i mordet i en domstol.

Daphne Caruana Galizia var en av Maltas mest framstående journalister som granskade önationens korruption. Hon dödades i ett bilbombsattentat i oktober 2017, kort efter att hon uppdagat ett hemligt offshore-bolag som ägdes av Yorgen Fenech och som uppges ha använts för att slussa pengar till bolag i Panama som ägs av ministrarna Mizzi och Cardona.

Tre personer misstänks sedan tidigare för att ha utfört själva mordet. Utredningen av vem som beställde det tog ny fart först nyligen.

Publicerad:

LÄS VIDARE