Rosengård

Familjen Elmevis har Malmös mest julpyntade trädgård

Av: 

Robert Rosén

Julpyntet tar mer än två månader att sätta upp.
Julpyntet tar mer än två månader att sätta upp.

NYHETER

Paret Elmevi älskar julen och det märks.

Så här års lyser deras trädgård upp hela grannskapet.

– Vi har sagt att vi har inget julpynt här inne, säger Gunn-Mari Elmevi.

På Jägersrovägen i Västra Kattarp lyser Thommy, 75, och Gun-Mari Elmevi, 76, upp grannskapet under de mörka vinterkvällarna. De är nämligen ägare till vad som kan vara det mest julpyntade huset i Malmö.

I trädgården utmed Jägersrovägen står 102 stycken upplysta julfigurer. Renar, snögubbar och tomtar samsas med ljusslingor och tusentals upptända lampor längs marken, i trädkronor och på huset.

– Det sprider sån glädje för oss. Det är mycket jobb med det men det ger ändå så mycket tillbaka. Det är roligt att kunna glädja folk. Det är inte bara för oss själva utan folk uppskattar verkligen det och värdesätter vad vi gör, säger Gun-Mari Elmevi.

För att få upp allt pynt till den första advent började de dekorera redan i slutet av september. Då konstruerade de sitt egna ljusnät som efter mycket möda och visst besvär kunde läggas upp på taket.

Tog två och en halv månad

– Vi har i ett par år tyckt att det ser så mörkt och trist ut detta stora tak. Det är ändå 40 kvadratmeter och har haft allt det här upplysta men ett mörkt tak, säger Thommy Elmevi.

Bara att få upp det egenkonstruerade ljusnätet tog tre veckor. Därefter började arbetet med att sätta ut de över hundra figurerna. Den första advent kunde de tända upp julbelysningen för året - även om deras noggrannhet gjorde att de sista detaljerna kom på plats först dryga tio dagar in i december.

– Det tar tagit nästan på två och en halv månad, säger Thommy.

I grannskapet är julbelysningen hos familjen Elmevi en årlig tradition. Det var 2011 som de inhandlade tre isbjörnar, sina första ljusfigurer. Samlandet accelererade därefter till det som i dag utgör 102 figurer. 

– Vi tyckte väl att de här tre isbjörnarna var söta på något vis, säger Thommy, när han ska förklara hur samlandet började.

Uppemot 30 000 kronor

– Jag var inte så väldigt intresserad från början. Visst, jag tyckte att isbjörnarna var fina men sen kände jag ”ska vi ha mer?”. Men sen har jag med börjat bli mer och mer intresserad. Nu är det nästan jag..., säger Gun-Mari, varpå hennes make bryter in.

– Som propsar på, fyller Thommy i.

Hobbyn är inte av det billigare slaget. Den dyraste figuren som i dag står i trädgården är den snögubbe som kostade 3 500 kronor. Under åren har de alltså spenderat en ansenlig summa.

– Vi räknar ungefär med att det är grejer för mellan 25 000 - 30 000 kronor. Sen är det inte bara det du ser utan det är allting med kopplingar också. Det är inga billiga grejer. Jag vet inte hur många meter kabel det ligger här ute, säger Thommy.

Inget julpynt inomhus

Förutom inköpspriset tillkommer elkostnaden.

– I fjol kollade vi upp allting riktigt ordentligt. Då hade vi inte taket och lite annat, men det vi hade i fjol var mycket också, säger Thommy och lägger efter en kortare utläggning till:

– Eftersom att det står tänt från första advent till första veckan i februari, kanske, så rör det sig om 60–65 dagar. Då ligger det på uppemot 2 000 kronor. Så det är inte så farligt egentligen.

Medan trädgården aspirerar på titeln som Malmös mest julpyntade är det desto mer sparsamt med julprydnader invändigt. Någon stjärna i fönstret och någon enstaka tomte. Men inte mer.

– Vi har sagt att vi har inget julpynt här inne, det räcker med det där ute, säger Gun-Mari med ett skratt

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

76% RABATT

1450 SEK

Onlinekurs i Microneedling

Inga förkunskaper krävs

75% RABATT

249 SEK

Komplett tandundersökning

Hos Crown Clinic

50% RABATT

495 SEK

Lyxigt massagepaket, 90 min

60 min meridian detox-massage och 30 min fotvård

50% RABATT

900 SEK

Flyttstädning från Vogo Städservice

Inkl. fönsterputs och tre dagars nöjd-kund-garanti

50% RABATT

125 SEK

Hårborttagning med vaxning hos Beauty By Patcharin

Lämplig för känslig hud

66% RABATT

1295 SEK

Onlineutbildning i browlift

Lär dig göra tjockare, fylligare och snyggare bryn

67% RABATT

699 SEK

Permanent hårborttagning hos NOIR by M

3 behandlingar ingår

50% RABATT

399 SEK

Däckbyte med tvättning av fälgar + däckhotell

Däckhotell för en säsong

ÄMNEN I ARTIKELN

Rosengård

Malmö

Trädgård