Tegnell rekommenderar inte privata tester

Uppdaterad 2020-04-29 | Publicerad 2020-04-28

Många väljer att testa sig för covid-19 på privata vårdmottagningar.

Det är inget Folkhälsomyndigheten rekommenderar. 

– Det finns i dag ingen av de här aktörerna som har tester som vi kan rekommendera, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Privata vårdföretag som Hedda Care säljer tester till privatpersoner som vill ta reda på om de är immuna mot covid-19. Enligt företaget innebär ett positivt provsvar att man har antikroppar mot viruset och därför inte kan smitta andra. 

Men Folkhälsomyndigheten är inte övertygade om att testerna fungerar.

– De flesta av testerna faller på validering, var gränsen ligger för när testet visar om man haft sjukdomen eller inte. Får man ett positivt test så har man nog verkligen haft sjukdomen, men de är rätt dåliga på att hitta alla som har haft sjukdomen. De missar väldigt många, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell säger att ingen av de privata aktörerna har coronatester som de kan rekommendera.

”Saknas mycket kunskap”

Det går heller inte att dra slutsatser kring immunitet enligt Tegnell.

– Vi vet alldeles för lite för att säga vad det betyder för den här individens immunitet, alltså risken att få sjukdomen igen. Så det saknas ganska mycket kunskap för att använda dem på individnivå, säger han.

Under tisdagen rapporterades 81 nya dödsfall i covid-19. Totalt har nu 2 355 personer dött i sjukdomen. 

Folkhälsomyndigheten hoppas att kurvan över dödsfall är på väg att sjunka.

– Det är hemskt hur många som dör, vi ska inte förminska dem till siffror. Men här ser det ut som att vi börjar få en viss avtrappning, säger Tegnell. 

Coronatest.

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN