Mejla

Wolfgang Hansson

Trumps talande tystnad

Publicerad:
Uppdaterad:

Ibland kan tystnad vara väldigt talande.

Under hela gårdagen twittrade president Donald Trump inte ett ord om dagens stora nyhet att USA begärt Julian Assange utlämnad.

Frågan är hur intresserad Trump är av att ställa Wikileaksgrundaren inför rätta med tanke på att han delvis kan tacka honom för valsegern.

Trump brukar vara väldigt snabb med att delge sin åsikt om aktuella världshändelser. I går dominerades media i USA och Europa helt av gripandet av Julian Assange och det faktum att USA begärt honom utlämnad.

Det var öppet mål för Trump att twittra något slagkraftigt.
Istället var han helt tyst i frågan.

Fast han yttrade sig helt kort i samband med att journalister bevakade ett besök i Vita husets av Sydkoreas president.

– Jag vet ingenting om wikileaks, sa Trump. Det är inte min grej.

Ett ganska märkligt uttalande med tanke på att han i valrörelsen många gånger prisade Wikileaks och förklarade att han älskade organisationen som leds av Assange. Enligt NBC nämnde Trump Wikileaks 141 gånger vid 56 valmöten bara under valrörelsens sista månad.

Man kan med visst fog hävda att Donald Trump förmodligen har Julian Assange att tacka för att han blev vald till president. Det var Assange som såg till att tusentals e-postmeddelanden från Hillary Clintons valkampanj läcktes ut. Något som kraftigt gynnade Trump och smutsade ner Hillarys redan skamfilade rykte om hennes e-posthantering.

Sexvideo

Inte minst eftersom Wikileaks började släppa konfidentiella e-postmeddelanden från Clintons kampanjchef samma dag som den för Trump potentiellt förödande videoinspelningen publicerades där han pratar om hur han tar kvinnor på könsorganen, "grab them by the pussy". Perfekt tajming för att minska skadan för Trump.

Medvetet eller ej.

Inget som det givetvis är särskilt bekvämt för Trump att erkänna. Särskilt inte som Assange samarbetade med Ryssland för att få loss Hillarys e-post. Något som riskerar att sätta nytt fokus på kopplingen mellan Trumps valseger och Rysslands omvittnade försök att få Trump att stå som segrare.

Detta är det sista Trump vill nu när den så kallade Rysslandsutredningen ledd av förre FBI-chefen Robert Mueller verkar ha friat Trump från misstankarna att han eller hans kampanj samarbetade med Ryssland för att ge Trump segern.

12 ryssar åtalade

Risken finns att nya detaljer kommer ut om Wikileakskopplingarna nästa vecka när det är tänkt att avsevärda delar av Muellers rapport ska offentliggöras. Den särskilde åklagaren har redan åtalat 12 ryssar för att de ihop med Wikileaks diskuterade tajmingen av släppandet av stulna dokument i syfte att påverka utgången av presidentvalet 2016.

Så man kan undra hur pigg Trump personligen är på att det hålls en rättegång mot Assange i USA.

Även om åtalet inte rör Hillarykampanjens läckta e-postmeddelanden. Det amerikanska åtal som ligger till grund för begäran om utlämning handlar om att Assange gjort sig skyldig till dataintrång när han hjälpte den amerikanske soldaten Chelsea Manning att lämna ut hemlig information om USA:s krigföring i Irak.

När föregångaren Barack Obama kraftig förkortade Mannings straff på 35 års fängelse blev Trump rasande och talade om skandal. Nu säger han sig inte ha någon åsikt om Julian Assanges arbete i Wikileaks.

Tar flera år

Presidenten är inte den ende i administrationen som ändrat sig när det gäller Wikileaks. Under valrörelsen när Mike Pompeo var republikansk politiker hyllade även han Wikileaks. När han blev CIA-chef blev det ett helt annat ljud i skällan.

– Wikileaks är att jämställa med en fientlig underrättelseorganisation, sa Pompeo i april 2017, enligt New York Times.

Han hävdade att organisationen samarbetade med odemokratiska länder med USA som måltavla för sina avslöjanden.

Förmodligen funderar Trump som bäst på hur han ska hantera den uppkomna situationen. Om han är beredd att utöva påtryckningar på sin egen nytillträdde justitieminister William Barr återstår att se. Sannolikt är det Barr som kommer att hantera utlämningsbegäran.

Trump behöver inte känna någon omedelbar oro. Utlämningsprocessen tar sannolikt flera år eftersom Assange har råd med toppadvokater som kan föra hans talan.

Ska bli spännande att se hur presidentens första Assange-tweet är formulerad och när den kommer.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: