Polisen varnar klockägare: Var försiktiga

Rånvåg av exklusiva klockor på Östermalm i Stockholm

Av: Jamshid Jamshidi

Publicerad:
Uppdaterad:

136 klockrån under ett halvår – bara i Stockholm.

Nu varnar polisen allmänheten för att visa upp sina exklusiva klockor – för att inte falla offer för Östermalmsrånarna.

– Det är inte en och samma liga utan flera som håller på med det här, säger Daniel Horner på polisen.

Efter en våg av grova klockrån i Stockholm startar polisen en särskild insats.

– Vi skjuter till resurser till insatsen samtidigt som det blir flera olika enheter inom polisen som arbetar med det, säger Daniel Horner, polisens undersökningsledare.

Stockholmspolisen har under det senaste året utrett flera fall där gärningsmän rånat personer på exklusiva klockor, ofta med våld eller under vapenhot.

De flesta av rånen har skett på Östermalm, när klockägarna är på väg hem till sina bostäder. Rånarna har då slagit till i deras trappuppgång.

– Det är alla de dyra och exklusiva märkena: Rolex, Hublot, Audemar Piguet, Breitling, säger Daniel Horner.

Hittills i år har totalt 136 rån skett i Stockholm. 64 av rånen har inträffat i city, jämfört med 79 under hela förra året.

Foto: Bøe, Torstein / TT NYHETSBYRÅN

”Spårar upp sina offer”

Enligt Daniel Horner handlar det om välplanerade kupper som är svåra för polisen att förhindra. De misstänker att rånarna spårar sina offer via sociala medier och ”ute i offentlig miljö”. Aftonbladet har tidigare rapporterat om en krogvakt på Stureplan som misstänks ha tipsat klockrånare om vilka de ska slå till mot.

– Jag kan tänka mig att om man är kriminell och ute efter att komma över dyra klockor så är sannolikheten att man träffar på dyra klockor på Östermalm och kroglivet kopplat till Stureplansmiljön större än på andra ställen.

Polisen vädjar därför om tips från allmänheten samtidigt som man uppmanar personer att vara försiktiga med att visa upp värdefulla klockor.

– Vi är intresserade över att få veta om det är någon som vet vilka som ligger bakom det här, samt vart klockorna tar vägen.

”Gängens nya mål”

Daniel Horner berättar att man misstänker att det handlar om flera olika ligor, och att det exklusiva klockor blivit ”kriminella gängens nya mål”.

– Man har kommit på att det är ett ganska lätt sätt att komma över stora summor. Det kan vara klockor upp till 300 000 kronor, så det är stora belopp det handlar om.

Finns det anledning att känna oro om man har en exklusiv eller dyr klocka?

– Jag tycker inte att man ska gå runt och vara orolig, men man bör vara lite extra uppmärksam och vaksam och kanske förstå att det finns folk som är ute för att identifiera dyra klockor för att sedan stjäla eller råna dem.

Publicerad:

LÄS VIDARE