Sida ger 430 miljoner till WHO

TT

Publicerad 2020-07-07

Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Arkivbild.

Biståndsmyndigheten Sida ökar stödet till Världshälsoorganisationen WHO till sammanlagt 430 miljoner kronor.

"Under våren 2020 när covid-19 slagit mot hela världen står det klart att en global pandemi behöver ett globalt svar. I det svaret är WHO:s roll är helt avgörande för att begränsa viruset och dess konsekvenser. Sverige och svenskt bistånd stöttar WHO i detta arbete, och därför väljer vi nu att gå in med ett ökat stöd", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

Osäkra förlossningar

320 miljoner kronor av stödet är planerat att ges som obundet bidrag för åren 2020 och 2021. Sida skriver att man väljer att göra på det sättet för att WHO ska kunna använda medlen där de gör som mest nytta.

Viktiga hälsofrågor riskerar att trängas undan när världens fokus ligger på att bekämpa covid-19, menar Sida. Andelen säkra förlossningar har enligt WHO:s Afrikakontor gått ner med 21 procent i Zimbabwe och antalet förlossningar där kvinnor fick hjälp av utbildad sjukvårdspersonal i Burundi var färre än 5 000 i april i år jämfört med över 30 000 i april 2019.

Ekonomiska konsekvenser

"Människor som lever i fattigdom drabbas värst av pandemin, också i form av ekonomiska konsekvenser som slår mot hälsosystemen. Därför är det viktigare än någonsin att stötta byggandet av robusta hälsosystem, som kan säkerställa rätten till hälsa, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa för alla med fokus på de mest utsatta", säger Carin Jämtin enligt pressmeddelandet.

WHO:s största finansiär USA kapade under våren banden med organisationen. President Donald Trump uppgav att anledningen var att Världshälsoorganisationen inte genomfört de reformer som USA krävt och att Kina kontrollerar organisationen.