Experter: Ett vaccin kan vara klart redan i år

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2020-06-01

Arbetet med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset går i rekordfart: tio varianter har redan börjat testas på människor.

Nu börjar WHO och andra experter tro att ett vaccin kan vara klart innan året är slut.

– Det är fullt rimligt att vi har fyra, fem godkända vaccin då, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet.

Kampen mot det nya coronaviruset pågår inte bara på sjukhusen. Omkring hundra forskargrupper, laboratorier och läkemedelsföretag jobbar intensivt med att ta fram ett vaccin som kan stoppa det nya coronavirusets framfart och få världen att återgå till det normala.

Och enligt WHO kan ett vaccin vara klart redan till slutet av året.

– Utvecklingen går med rasande fart. Vi har aldrig sett något liknande, säger Ann Lindstrand, som är enhetschef för vaccinprogrammen på Världshälsoorganisationen i Génève till SVT Nyheter.

Har bildat antikroppar

Knappt fyra månader in i coronautbrottet har tio vaccin redan börjat testas på människor. Flera av dem med hoppfulla resultat, enligt Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, som tagit del av resultaten.

– Jag ser det som fullt rimligt att vi kommer att ha fyra, fem godkända vacciner vid årsskiftet, säger han.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet

Han lyfter fram fyra huvudkandidater: amerikanska Moderna, kinesiska Sinovac och CanSino och det vaccin som läkemedelsföretaget AstraZeneca utvecklar med en forskargrupp i Oxford. I flera av de tester som hittills gjorts har man kunnat se att antikroppar bildats.

– Den stora frågan blir att förstå hur länge man har ett skyddande immunförsvar och hur många vaccinationer en person behöver för att få för att utveckla ett skydd. Utmaningen för oss är att coronaviruset är helt nytt, vi lär oss medan vi går här, säger Matti Sällberg.

Ska testa 10 000 personer

I dagsläget har flera av vaccinen tagit sig igenom fas 1 av de kliniska försöken och befinner sig i fas 2 och har hittills testas på hundra till några tusen personer. Flera av dem planerar inför fas 3 där man testar betydligt fler. Astra Zeneca hoppas snart testa sitt vaccin på upp till 10 000 personer.

Några av vaccinen har visat upp biverkningar i form av feber och hudutslag, men man har hittills inte rapporterat några allvarliga biverkningar.

Hur säkra kommer vaccinen att vara med tanke på att de tagits fram på kort tid?

– Man får aldrig säga att något är ofarligt och ovanliga biverkningar upptäcks först när man vaccinerat mellan hundratusen till en miljon människor. Men riskerna måste vara så små att samhällsnyttan överväger. Där är ansvaret hos forskare, företag och myndigheter att se till att inte släppa fram ett vaccin med allvarliga biverkningar, säger Matti Sällberg.

På Karolinska Institutet arbetar forskare intensivt med att ta fram ett vaccin mot coronaviruset

Svenskt vaccin på gång

Den stora knäckfrågan är vilka som ska prioriteras när alla världens länder vill lägga vantarna på miljontals vaccindoser – samtidigt.

– Världssamfundet måste visa att man inte är som en bråkig tonåring utan har en enad strategi. För mig är det givet att riskgrupper, vårdpersonal och samhällsviktiga yrken ska gå först, säger Matti Sällberg.

Han leder själv en forskargrupp på KI som jobbar på att ta fram ett coronavaccin. Det har redan testats på sju kaniner och inom tio dagar kommer gruppen att inleda stora djurförsök.

– Vi jobbar med flera vaccinkandidater för att hitta det vaccin som även skyddar oss mot ett framtida coronavirus. Vi hoppas ha identifierat den bästa kandidaten i juli, säger Matti Sällberg, som räknar med att inleda försök på människor nästa år.

”Mänskligheten bryter ny terräng”

Ett vaccin brukar i vanliga fall ta flera år att ta fram. Matti Sällberg är imponerad av vad forskarvärlden har kunnat åstadkomma under ett brinnande pandemiutbrott.

– Vi har aldrig jobbat såhär snabbt tidigare. Det är oerhört imponerande att se vad världen klarar av. Mänskligheten bryter ny terräng nu, men det måste göras med omdöme och försiktighet, säger han.


PODD Hungerkatastrofen i Afrika hotar miljoner

År av torka och konflikter hade redan före coronakrisen försatt stora delar av Afrika och Jemen i en mycket svår hungernöd. Nu riskerar den krisen förvärras kraftigt samtidigt som hjälpinsatserna minskar. Gäst är Görrel Espelund, frilansjournalist som bevakat Afrika i över 25 år. Programledare: Patrik Syk.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen