Vårdpersonal vägrade ge törstig åldring vatten

Av: John Fagerström

Publicerad:
Uppdaterad:

Vårdpersonal på ett äldreboende i Simrishamn gav inte en törstig kvinna något att dricka och lät henne sitta i mörkret.

När en vikarie såg det ska personalen ha sagt ”dom jävla näringsdryckerna har hållit henne vid liv länge”.

Båda händelserna har rapporterats.

Det var den 21 augusti som en vikare på ett äldreboende i Simrishamn noterade hur en kvinna såg väldigt törstig ut, och att ingen hade gett henne något att dricka. Personalen ska då ha sagt ”dom jävla näringsdryckerna har hållit henne vid liv länge”, skriver Ystad Allehanda.

Kvinnan var både torr och klibbig i munnen. Vikarien ska ha gett kvinnan ett glas vatten och näringsdryck som hon fort svepte. Vikarien satte även på tv:n och tände en lampa hos den äldre kvinnan. Den ordinarie personalen ska då stängt av både tv:n och lampan.

Utredning är igång

Båda händelserna har rapporterats enligt lex Sarah och en utredning har inletts. Annika Forsgren, avdelningschef inom vård och omsorg på Simrishamns kommun säger att de tar det på största allvar. Hon uppmanar personal att göra anmälningar.

– Det här är absolut inte okej. Vi ser väldigt allvarligt på det här så därför tycker jag det är så bra att sånt här anmäls så att det kommer upp till ytan, säger Annika Forsgren.

Ska man vara orolig för att sånt här kan ske?

– Det tycker jag inte att man behöver vara. Det är väldigt ovanligt men tyvärr förekommer det när det är människor som jobbar med människor. Men vi accepterar det inte, säger Annika Forsgren.

Rapporten ska nu skickas till socialnämnden. Där ska man undersöka om det ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE