WHO: Flest coronasmittade hittills på en dag i söndags

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Söndagen 7 juni är den hittills värsta smittodagen under pandemin i världen.

WHO uppger att det då rapporterades in över 136 000 nya fall.

– Det största hotet nu är att ta för lätt på situationen, säger WHO-chefen Tedros Ghebreyesus.

Europa förbereder för en turistsommar, i Sverige får vi resa fritt inom landet och i USA pågår enorma massdemonstrationer samtidigt som president Donald Trump i dag meddelade att han kommer påbörja sin återvalskampanj igen.

Men samtidigt som situationen börjar krypa närmare det vi är vana vid i många länder i väst har smittspridningen av coronaviruset exploderat.

Hittills har över sju miljoner människor insjuknat i covid-19. Och över 400 000 människor har dött sedan viruset blev känt i början av året.

Den allra värsta dagen, dagen då flest bekräftade fall registrerades, inträffade i söndags. Då bekräftades 136 000 nya fall världen över.

– Det högsta antalet under en enskild dag, säger doktor Tedros Ghebreyesus vid WHO:s pressträff på måndagen.

WHO-chefen manade alla människor som demonstrerar mot rasism att göra det med försiktighet, att ta hand som sig själv och sina medmänniskor samtidigt.

– Vi ger vårt fulla stöd till jämlikhet och den globala rörelsen mot rasism. Vi fördömer alla former av diskriminering. Vi uppmanar dem som protesterar världen över att göra det på ett säkert vis, säger han.

Alla uppmanas att hålla avstånd, tvätta händerna, bära munskydd och hålla sig hemma om de är sjuka, skriver New York Times.

– Sex månader in i pandemin så är det inte dags i något land att ta släppa på bromsen, säger Tedros enligt nyhetsbyrån Reuters.

Människor trängs vid en busstation i Bangalore, Indien.
Foto: TT
Människor trängs vid en busstation i Bangalore, Indien.

Tre fjärdedelar av de drygt 136 000 fallen från den 7 juni rapporterades främst från Sydamerika och Asien. Även om virusets härjningar just nu är värst där varnade WHO-chefen de länder som börjar se positiva tecken för att bli för självbelåtna och ta för lätt på situationen.

– Vi måste fokusera nu på vad vi kan göra i dag för att förhindra en andravåg, säger världshälsoorganisationens krisexpert doktor Mike Ryan enligt Reuters.

Foto: TT
Världshälsoorganisationens krisexpert, doktor Mike Ryan.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE

Publicerad: